Борис Джонсън има нужното мнозинство, за да осъществи своя план за Brexit

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
103

След като станаха ясни 642 места от общо 650, торите разполагат с 358 депутати – с 47 места повече спрямо вота от 2017

г.
Снимка: Ройтерс

Британският премиер Борис Джонъсн спечели абсолютно мнозинство на парламентарните избори, която преначерта политическата карта във Великобритания и му дава мандата, от които се нуждае, за да осъществи плана си за излизане от състава на ЕС след по-малко от два месеца.

Рискованият ход със свикването на избори се отплаща на премиера и му позволява да излезе от патовото положение с парламента. Очаква се също така победата на Консервативната партия на Джонсън да е и най-голямата от тази на Маргарет Тачър през 1987 г., посочва Bloomberg

Партията преодоля прага от 326 места от общо 650 в Камарата на общините, според официални данни, съобщи BBC.

След като станаха ясни 642 места от общо 650, торите разполагат с 358 депутати – с 47 места повече спрямо вота от 2017 г. Основната опозиционна Лейбъристка партия получава 202 места (с 59 по-малко), след като загуби десетки от консерваторите в традиционните си крепости в Северна и Централна Англия.


Графика: ВВС

Британския паунд отбеляза силен скок, след като сатнаха ясни резултатите от вота. Минути след 9 ч. българско време цената му достига до 1,3448 долара.

Един от големите губещи на вечерта е лидерът на лейбъристите Джереми Корбин, който заяви, че няма да води своята партия на следващи парламентарни избори след вчерашното катастрофално поражение.

„Това очевидно е много разочароваща нощ за Лейбъристаката партия”, каза той в своя избирателен район в северната част на Лондон, където бе преизбран за депутат.

„Няма да предвождам партията в бъдещи кампании за общи избори”, каза той.

Борис Джонсън каза в своя избирателен район Ъксбридж, че неговото правителство получава силен мандат за довеждане на Брекзит докрай.

„Мисля, че това ще се окаже исторически момент, който ни дава шанс да изпълним демократичната воля на британския народ, да променим към по-добро тази страна и да реализираме потенциала на целия народ”, каза той.

Вчерашният вот бе и победа за шотландските националисти, които засега разполагат с 48 места.

Шотландия трябва да получи право да организира нов референдум за мястото си в Обединеното кралство след категоричната победа на националистите във вчерашните избори, каза Никола Стърджън, цитирана от БТА.
Стърджън заяви, че трябва да се даде възможност на „народа на Шотландия да направи избор за собственото си бъдеще”.

„Има ясно желание и подкрепа за идеята, че Шотландия не бива да бъде връзвана с правителство на Борис Джонсън и откъсната от Европа против волята й”, каза тя.

Лидерът на проевропейските Либерални демократи Джо Суинсън загуби мястото си в долната камара за сметка на кандидата на Шотландската национална партия.

Суинсън, която оглави партията през юли и води кампания за оставане в ЕС, загуби мястото си с едва 149 гласа.

За Джонсън днешната победа е венецът на неговия поход към властта. След като оглави кампанията в подкрепа на Brexit преди три години, той остана свидетел на битката на своята предшественичка Тереза Мей, която на няколко пъти не можа да прокара сделката си с ЕС в британския парламент и впоследствие бе принудена да подаде оставка.

След идването си на власт през лятото и продължителни преговори Джонъсн в крайна сметка успя да договори промени в споразумението за Brexit, но така и не успя да убеди парламента да ускори превръщането им в закон. Това бе достатъчно да го накара да свика предсрочни избори с надеждата гласоподавателите да му гарантират доверие и да му помогнат да спечели необходимото парламентарно мнозинство.

Днешният вот е трети в рамките на по-малко от пет години и първият през декември от близо 100 години.

По статията работи: Елена Илиева
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!