Паундът достигна четириседмичен връх заради възможното отлагане на Brexit

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
1064

През втората половина на седмицата пазарите се фокусират върху макроданните

Снимка: Архив Ройтерс
Цената на пауна скочи до най-високото си ниво от четири седмици насам във вторник сутринта на фона на спекулациите, че оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз може да се забави, съобщава Financial Times.
Британската лира поскъпва с 0,49% спрямо долара до 1,3161 долара, което е най-високата стойност от месец насам.
Лирата напредва и за трети ден подред срещу еврото, за да достигне най-високото си ниво от 2017 г. след сигналите за промяна на стратегията по Brexit, допълва Bloomberg.
„Новият стимул за по-нататъшни ръстове е новината, че лидерът на британските лейбъристи Джереми Корбин ще подкрепи провеждането на втори референдум за Brexit за първи път“, киоментира Лий Хардман, валутен анализатор в MUFG.
Ако депутатите отхвърлят отново вота за Brexit, насрочен за 12 март, то британският премиер Тереза Мей ще предложи да се гласува дали процесът да продължи без сделка или да се направи „кратко удължаване“.

Мей ще предложи във вторник официално да се гарантира, че няма да се стигне до излизането на Великобритания от Европейския съюз без сделка в опит да избегне недоволството на своите депутати, които заплашват да поемат контрола върху процеса. Това съобщи пръв британският в. Sun.
След като парламентът отхвърли с 432 срещу 202 гласа споразумението на Мей с ЕС през януари, премиерът предприе редица ходове в опит за намиране на консенсус, включително заплахата от Brexit без сделка.
През втората половина на седмицата пазарите са фокусирани върху данните, които предстои да излязат и да дадат нови сигнали за здравето на световната икономика – включително данни за производствената активност в Китай и САЩ и ревизирани данни за брутния вътрешен продукт на САЩ за четвъртото тримесечие.
По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Виктория Тошкова
https://www.investor.bg/novini/130/a/paundyt-dostigna-chetirisedmichen-vryh-zaradi-vyzmojnoto-otlagane-na-brexit-277793/

Тереза Мей ще гарантира официално, че не може да има Brexit без сделка
Премиерът също така обмисля и отлагане на датата за напускането на ЕС
Снимка: Архив Ройтерс
Британският премиер Тереза Мей ще предложи във вторник официално да се гарантира,че няма да се стигне до излизането на Великобритания от Европейския съюз без сделка в опит да избегне недоволството на своите депутати, които заплашват да поемат контрола върху процеса. Това съобщава британският в. Sun, цитиран от Ройтерс.
Това може да се окаже последната възможност на премиера за постигане на каквито и да е било промени по споразумението за развода. В сряда в британския парламент предстоят серия от гласувания, чрез които придвижването на процеса да премине в ръцете на законодателния орган.
След като парламентът отхвърли с 432 срещу 202 гласа споразумението на Мей с ЕС през януари, премиерът предприе редица ходове в опит за намиране на консенсус, включително със заплахата от Brexit без сделка.
Това обаче не даде резултат и министър-председателят планира във вторник да направи предложение пред своя кабинет официално да бъде изключена възможността от напускане на съюза без споразумение.
Това на свой ред ще отвори вратите към евентуално забавяне на самия Brexit със седмици и дори месеци, съобщава още Sun.
В същото време източници на Bloomberg посочват, че премиерът има и конкретни планове за забавянето на Brexit. Очаква се във вторник по време на срещата на кабинета да бъде обсъдена възможността за удължаване на срока за излизане след 29 март и по-късно през деня ще бъде направено официално изявление със заключенията на правителството.
Въпреки това Мей ще се опита да постигне споразумение навреме, но ако все пак това не се окаже възможно, ще бъде необходимо забавяне.
Възможността за гарантиране на Brexit без сделка и отлагане на датата за напускане дадоха тласък на британския паунд, който към 10 ч. българско време се търгува при цена от 1,3145 долара за паунд, достигайки четириседмичен връх.
Отлагането на Brexit е рискован политически ход. От една страна това ще помогне да се избегнат оставки на ключови министри в кабинета, но също така рискува да разгневи евроскептичните консерватори.
Не е изключено да се стигне и до нов вот на недоверие в правителството, което на свой ред ще засили политическата несигурност в ключовия за страната момент.
Това ще е и голям удар по реномето на самия премиер, която през последните две години категорично отхвърляше възможността за забавяне.
Тереза Мей ще проведе дискусия с кабинета си за удължаване на Brexit в 9:30 ч. местно време (11:30 ч. българско време), а три часа по-късно – след 12:30 ч. местно време (14:30 ч. българско), ще представи пред парламента решенията на кабинета.
По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова
https://www.investor.bg/evropa/334/a/tereza-mei-shte-garantira-oficialno-che-ne-moje-da-ima-brexit-bez-sdelka-277790/

първа
Лейбъристите ще подкрепят втори референдум за Brexit
Премиерът губи време в опит да принуди парламента да избира между нейната скалъпена сделка с ЕС и бедствения вариант за излизане без сделка, ще каже Корбин
Джереми Корбин. Снимка: Ройтерс
След дълги колебания британската Лейбъристка партия се ангажира да призове за нов референдум за Brexit. Това съобщи най-голямата британска опозиционна партия в своя уебсайт. Лидерът ѝ Джереми Корбин ще информира депутатите още в понеделник за тази стъпка. Партията му искала да предотврати „разрушителния Тори-Brexit“ на консервативната управляваща партия на премиера Тереза Мей.
„Премиерът (Тереза Мей) губи време в опит да принуди парламента да избира между нейната скалъпена сделка с ЕС и бедствения вариант за Brexit без сделка“, се очаква да каже Корбин пред съпартийците си.
„Ние се ангажираме също така да предложим или подкрепим изменение в полза на публично гласуване, за да предотвратим вреден тори-Brexit за страната“, ще каже той по време на среща със своите съпартийци.
Май възнамерява да информира депутатите в Лондон за преговорите за Brexit във вторник. В сряда британската Камара на общините се събира, за да обсъди и да реши как да продължи с планираното оттегляне от ЕС. След това депутатите ще предложат изменения в споразумението за Brexit с ЕС, включително и такива, които предвиждат втори референдум.
От известно време няколко депутати от лейбъристите подкрепят идеята за втори референдум. Досега Корбин не се присъединяваше към това искане, а окачествяваше втори референдум като последна мярка, към която лейбъристите ще посегнат, ако договорът за Brexit не може да бъде променен и не са възможни преждевременни нови избори. Именно заради поведението си в това направление Корбон бе остро критикуван в партийните редици.
По-рано през деня Bloomberg и Guardian съобщиха, че ЕС подготвя вариант, в който излизането на Великобритания да бъде забавено до 2021 г., ако британският премиер Тереза Мей не успее да прокара през парламента споразумението за Brexit.
В неделя Мей обеща, че последният вот по сделката за Brexit ще се състои до 12 март, докато многзина от представителите на кабинета се подготвят да гласуват за отлагане на излизането на страната от блока, като начин да се избегне развод без сделка.

По статията работи: Бойчо Попов
https://www.investor.bg/evropa/334/a/leibyristite-shte-podkrepiat-vtori-referendum-za-brexit-277772/
Ръководителите на британските банки печелят 120 пъти повече от служителите
Най-голяма е разликата при Lloyds, където тя достига 169 пъти

Снимка: Архив Ройтерс

Ръководителите на най-големите британски банки получават възнаграждения, които са средно 120 пъти по-големи от средната заплата на техните служители на Острова. Това показват банкови документи, след като страната затегна надзора върху неравенството в заплащанията, съобщава Ройтерс.

Най-драстична е разликата в най-големия британски кредитор Lloyds Banking Group. Нейният изпълнителен директор Антонио Орта-Осорио, който е и най-високоплатеният ръководител в сектора за 2018 г., е изкарал 169 пъти повече от средното възнаграждение на служителите в размер на 37 058 паунда (48 164 долара), показа годишният доклад на банката.
Разликата набъбва до 237 пъти, когато началника се сравни с най-нископлатените служители, които средно са получили 26 490 паунда през 2018 г. спрямо 6,3-те млн. паунда, които Орта-Осорио е получил.

Банката представи данните заедно с резултатите си за изминалата година във връзка с нови изисквания, които ще влязат в сила от следващата година и които задължават компаниите да показват съотношението между заплатата на главния изпълнителен директор и средата за служителите във Великобритания, за най-нископлатения и най-високоплатения персонал.

На второ място застава друг банков гигант HSBC. Неговият главен изпълнителен директор Джон Флинт е прибрал сумата от 4,6 млн. паунда миналата година – 118 пъти повече от средностатистическия служител на банката във Великобритания.

Съотношението между заплащанията на Главния изпълнителен директор и средностатистическия служител в конкурентните банки Royal Bank of Scotland (RBS) и Barclays н остават много по-назад със съответно стойности от 97 към 1 и 96 към 1.

Главният изпълнителен директор на RBS Рос Макеван е получил за изминалата година 3,6 млн. паунда – увеличение спрямо 3,5 паунда година по-рано. Що се отнася до ръководителя на Barclays Джес Стали, то неговото възнаграждение е най-ниското – 3,4 млн. паунда при 3,9 млн. година по-рано.

Разликите във възнагражденията между различните стъпала на корпоративната стълба станаха обект на по-стриктен контрол от страна на британските власти през последните години.

Данните за разликите са представени, след като в понеделник City of London Corporation – службата, която ръководи финансовата област на Лондон, започна кампания срещу ниските заплащания във финансовите фирми. Кампанията призовава компаниите да плащат на своите служители поне минималното заплащане, необходимо за покриване на нуждите за живот в Лондон – 10,55 паунда (13,73 долара) на час.

„Един от петима души, работещи в столицата, не печелят заплата, с която да могат да живеят. Призовавам фирмите от Ситито да помогнат за изпращането на тази статистика в историята“, заяви Катрин Макгинес от City of London Corporation.

По статията работи: Елена Илиева
https://www.investor.bg/evropa/334/a/rykovoditelite-na-britanskite-banki-pecheliat-120-pyti-poveche-ot-slujitelite-277743/
Номер 3 в Католическата църква признат за виновен в блудство
Кардинал Пел го грози максимална присъда от 50 години затвор

Прочети още на: https://www.dnes.bg/notifikacii/2019/02/26/nomer-3-v-katolicheskata-cyrkva-priznat-za-vinoven-v-bludstvo.403128

Кардинал Джордж Пел. Снимка: Reuters
Най-високопоставен досега служител на Ватикана е бил признат за виновен за сексуални посегателства срещу деца в Австралия, съобщиха австралийски медии.

Кардинал Джордж Пел, на 77 години, е единодушно обвинен от съдебното жури в Мелбърн, че е блудствал през 1996 г. с две 13-годишни момчета в задна стаичка в мелбърнската катедрала „Св. Патрик“, когато е бил архиепископ, след като ги заварил да пият вино от църковната посуда, предаде Асошиейтед прес.

Съдът на щата Виктория е признал кардинала за виновен на 11 декември м.г., но до днес е имало съдебна забрана да се публикуват каквито и да са подробности по процеса.

През 2014 г. Бел бе прехвърлен на работа във Ватикана, където бе назначен за икономически министър и главен финансов съветник на папа Франциск. Той е номер три в йерархията на Римокатолическата църква.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/notifikacii/2019/02/26/nomer-3-v-katolicheskata-cyrkva-priznat-za-vinoven-v-bludstvo.403128
През 2016 г. учредената от правителството на Австралия комисия по разследване на случаи на педофилия сред католическото духовенство го повика като свидетел по дело за сексуални посегателства срещу непълнолетни в страната, но той не можа да дойде заради влошеното си здраве. Това наложи във Ватикана да бъдат изпратени полицейски следователи, които да го разпитват. През юли 2017 г. Пел си взе безсрочна отпуска от Ватикана, за да се върне в родината си и да застане пред съда в Мелбърн.

Той категорично отхвърли всички обвинения, наричайки ги „абсолютна лъжа“. Показанията на свидетелите на процеса обаче, подложени на кръстосан разпит, не можаха да помогнат на Пел да си намери алиби и да избегне обвинението.

Грози го максимална присъда от 50 години затвор. Тя ще бъде определена на започващо в сряда заседание на съдебния състав. Високият 190 см кардинал е посрещнал признаването си за виновен с наведена глава. Той е дал да се разбере, че ще обжалва решението. Собственият му адвокат, цитиран от Ройтерс, го нарече „Дарт Вейдър“ на Католическата църква.

Обвинението срещу Пел идва само два дни след приключването във Ватикана на свиканата от папата конференция на висши католически духовници от цял свят, на която Франциск призова за „тотална битка“ срещу сексуалните посегателства над деца, особено от представители на католическата църква.

По публикацията работи: Елка Василева

Прочети още на: https://www.dnes.bg/notifikacii/2019/02/26/nomer-3-v-katolicheskata-cyrkva-priznat-za-vinoven-v-bludstvo.403128
Сергей и Юлия Скрипал са живи, обяви Лондон
Двамата се намирали на безопасно място

Прочети още на: https://www.dnes.bg/rusia/2019/02/26/sergei-i-iuliia-skripal-sa-jivi-obiavi-london.403155

Снимка: YouTube
Сергей и Юлия Скрипал са живи – това съобщи посланикът на Великобритания в Русия Лори Бристоу пред Интерфакс.

„Мога да потвърдя, че те са живи. Мога да потвърдя, че искането на руското посолство с молба за среща с тях им е била предадена“, каза британският дипломат.

С тези думи той коментира изявлението на руския посланик в Лондон, че той не може да констатира, че Скрипал са живи.

„Те не желаят да се срещат с представители на руското посолство. Струва ми се, че не е толкова трудно да се разбере защо те може да не желаят да се срещат с представители на руската държава. Това е техен избор“, подчерта Бристоу.

Той отбеляза също така, че ако Скрипал пожелаят да се срещнат с представители на руската дипломатическа мисия, британската страна ще им даде възможност за това. „Ако не, ние нямаме право да им налагаме среща с руски чиновници. Те, разбира се, се намират на безопасно място. Опитаха се да ги убият, използвайки нервнопаралитично вещество. Наше задължение е да ги защитим“, каза посланикът.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/rusia/2019/02/26/sergei-i-iuliia-skripal-sa-jivi-obiavi-london.403155
По думите на Бристоу Великобритания не е заинтересована от съвместно разследване с руската страна.

„Убедени сме, че знаем кои са тези хора. Убедени сме също така, че руското правителство знае кои са тези хора. Ако руското правителство иска да ни предостави информация за своята замесеност или замесеността на свои сътрудници, ние ще приветстваме това, но ние не се каним да провеждаме съвместно разследване“, каза британският посланик.

Той подчерта, че Лондон разполага със значително повече информация по „делото Скрипал“, отколкото се публикува в медиите. „Разбира се, имаме още повече информация. Няма да публикуваме тази информация в медиите, тъй като това може да предизвика предубеждение у съда“, каза посланикът.

На 4 март 2018 г. британските власти съобщиха, че бившият двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия са открити в безсъзнание в английския град Солсбъри. По-късно бе обявено, че двамата са били отровени с бойното отровно вещество „Новичок“, като за инцидента Лондон обвини Москва. Кремъл категорично отрича да има връзка със случилото се.

По публикацията работи: Елка Василева

Прочети още на: https://www.dnes.bg/rusia/2019/02/26/sergei-i-iuliia-skripal-sa-jivi-obiavi-london.403155
Непокорният Кепа отърва наказание от Челси
Шефовете на „сините“ приели, че е недоразумение

Снимка: БТА
Ръководството на Челси няма да налага никакво наказание на вратаря си Кепа Арисабалага за отказа му да бъде заменен по време на финала за Купата на лигата срещу Манчестър Сити (3:4 след дузпи).

Най-скъпият вратар в света получи мускулно схващане в последните минути на продълженията и Сари реши да пусне на негово място Вили Кабайеро. Кепа обаче отказа да напусне терена, обяснавайки, че е добре и може да доизиграе мача, което вбеси неговия треньор.

След срещата Сари и Кепа потулиха скандала, като заявиха, че целият инцидент се дължи на недоразумение. Според „London Evening Standard“, ръководството е приело това обяснение и няма да наказва испанеца заради неговото своеволие.

По публикацията работи: Красимир Ангелов

Прочети още на: https://www.dnes.bg/sport/2019/02/26/nepokorniiat-kepa-otyrva-nakazanie-ot-chelsi.403125
Фатални грешки на пилота на самолета ковчег на Сала
Машината паднала от стотици метри само за 20 секунди

Прочети още на: https://www.dnes.bg/football/2019/02/25/fatalni-greshki-na-pilota-na-samoleta-kovcheg-na-sala.403106

Снимка: Reuters
Фатални грешки при излитането може би стоят зад катастрофата на самолета, в който пътува футболистът Емилиано Сала. Журналистът Кристиан Мартин публикува нови снимки на машината, както и плана за полета.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/football/2019/02/25/fatalni-greshki-na-pilota-na-samoleta-kovcheg-na-sala.403106
Според доклада на отдела за разследване на авиационни произшествия всичко започва с проблеми с регистрацията на самолета. Пилотът попълнил лицензионния му номер неправилно. А други документи показват, че Дейвид Ибстън не е имал право да вози пътници или да лети през нощта. Това обаче далеч не са най-големите проблеми.

Според Мартин, Ибстън така и не е използвал уредите на самолета, когато е преминавал през облаците, които са ключови за тези атмосферни условия. Вместо това, той е разчитал само на ръчното управление.

Още по време на издирването на самолета стана ясно, че пилотът „не е особено добър с използването на уредите за летене в машината“. Признанието прави самият той в профила си в социалната мрежа Facebook.

Точно когато самолетът на Сала прелита над Ла Манша, облаците са ужасно гъсти. За да лети без да използва автопилота, Ибстън е трябвало да вижда земята. Атмосферните условия обаче не позволяват. Това означава, че въпреки неблагоприятните атмосферни условия, той не се е доверил на техниката и най-вече на приборите за ориентация.

Освен това, Дейвид Ибстън се отклонил от предварително одобрения план за полета. Той бил на непълен работен ден. Въпреки грешките си, все пак се опитал да предотврати трагедията, но за жалост не успял.

Данните от дослада на разследващите британски служби показват, че самолетът е паднал от стотици метри в рамките на 20 секунди. Преди това се преобръща на 180 градуса. Машината е намерена на 30 метра от последното място, където я засичат радарите. Разцепена е на три места.

Тялото на Сала бе намерено седмици след разбиването на самолета във водите на Ла Манша. Останките на пилота Дейвид Ибътсън, чието тяло все още се издирват благодарение на частна акция, която семейството му предприема.

По публикацията работи: Нели Христова

Прочети още на: https://www.dnes.bg/football/2019/02/25/fatalni-greshki-na-pilota-na-samoleta-kovcheg-na-sala.403106
Левски излъга ЦСКА в скандален мач, съдия опорочи Вечното дерби
„Сините“ отново спечелиха с автогол

Прочети още на: https://www.dnes.bg/football/2019/02/24/levski-izlyga-cska-v-skandalen-mach-sydiia-oporochi-vechnoto-derbi.402989

Снимка: Булфото

Прочети още на: https://www.dnes.bg/football/2019/02/24/levski-izlyga-cska-v-skandalen-mach-sydiia-oporochi-vechnoto-derbi.402989
Левски победи с 1:0 големия съперник ЦСКА в мач от 23-ия кръг на Първа лига и отново мечтае за първа титла от 2009 година насам!
Вечното дерби на националния стадион не мина и без скандални съдийски отсъждания, които натежаха за крайния му изход. В заключителните минути на първото полувреме главният съдия Владимир Вълков пресилено изгони Едвин Джеси с директен червен картон, което се оказа решаващо.
И малко след това „сините“ стигнаха до важния успех. Както и през есента, това стана с автогол, този път дело на Стивън Перейра, който се разписа в собствената си врата с глава.

С успеха Левски измести ЦСКА от 2-то място. Двата гранда имат по 48 точки, но 26-кратният първенец на България е с по-добри показатели в директните двубои. Лидер е Лудогорец с 5 точки аванс, които в плейофите лесно могат да бъдат заличени.

Подробности от мача четете в Gol.bg!

По публикацията работи: Веселин Коларов

Прочети още на: https://www.dnes.bg/football/2019/02/24/levski-izlyga-cska-v-skandalen-mach-sydiia-oporochi-vechnoto-derbi.402989
Българите разгромиха опонентите си на SENSHI
Родните кикбоксьори донесоха осем победи във Варна

При изключителен интерес и с триумф за България приключи първата професионална бойна гала вечер от серията спортни двубои SENSHI.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/notifikacii/2019/02/24/bylgarite-razgromiha-oponentite-si-na-senshi.402980
Пред препълнена зала „Конгреса“ в Двореца на културата и спорта Християн Корунчев спечели Интерконтиненталната титла на WAKO PRO. Той успя да надделее над противника си Никола Тодорович в категория до 78 кг, стил К-1, след 5 пълни рунда.
Срещата беше кулминацията на вечерта и беше изключително оспорвана, като финалните два рунда бяха определящи за победата на българина.

Вторият голям двубой за Европейска титла на WAKO PRO от бойната карта на SENSHI завърши в полза на сърбина Любо Ялови.

Той се изправи срещу Бобан Илиоски от Македония и победи с 2:1 съдийски гласа. Това бе и единствената среща на SENSHI, спечелена от боец, който не е от България.

Родните кикбоксьори разгромиха противниците си от Македония, Сърбия, Румъния и Украйна и донесоха 8 победи.

Подробности четете в Boec.bg

По публикацията работи: Екип на Dnes.bg

Прочети още на: https://www.dnes.bg/notifikacii/2019/02/24/bylgarite-razgromiha-oponentite-si-na-senshi.402980
Музика за ушите на Сити и Байерн: Ливърпул загуби Фирмино
Контузията на бразилския нападател може да бъде дългосрочна

Прочети още на: https://www.gol.bg/liverpool/2019-02-26/muzika-za-ushite-na-siti-i-bayern-livarpul-zagubi-firmino?utm_source=dnes&utm_medium=tag%2Bresults&utm_campaign=more%2Bgol

Ливърпул ще бъде без Роберто Фирмино в близките няколко седмици, пишат британските медии. Той премина скенер за изкълчване на глезена в десния крак и все още чака яснота за контузията, която получи по време на срещата с Манчестър Юнайтед.

За момента за мениджъра Юрген Клоп е ясно, че Фирмино със сигурност няма да играе в сряда срещу Уотфорд на „Анфилд“. Проблемът за германския мениджър се крие в това, че контузията може да бъде дългосрочна, а бразилецът е може би единственият футболист на мърсисайдците без алтернатива.

Вакантното място все пак може да бъде заето от Джердан Шакири, Адам Лалана или Наби Кейта, но и тримата не са толкова изявени футболисти с гръб към вратата.

Самият Клоп призна, че контузията на Фирмино е променила сериозно стратегията за мача на „Олд Трафорд“, завършил наравно 0:0. Травмата на Фирмино със сигурност е зарадвала Байерн Мюнхен, който приема мърсисайдци в 1/8-финален мач реванш на Шампионската лига на 13 март.

Прочети още на: https://www.gol.bg/liverpool/2019-02-26/muzika-za-ushite-na-siti-i-bayern-livarpul-zagubi-firmino?utm_source=dnes&utm_medium=tag%2Bresults&utm_campaign=more%2Bgol
Покъртително: Неймар плаче като малко дете за Меси
„Трудно ми е без него, Лео винаги ми е помагал“, заяви тъжният бразилец

Прочети още на: https://www.gol.bg/barcelona/2019-02-26/pokartitelno-neymar-plache-kato-malko-dete-za-mesi-video?utm_source=dnes&utm_medium=tag%2Bresults&utm_campaign=more%2Bgol

Най-скъпият футболист в историята Неймар показа човешката си страна и се разплака като малко дете, спомняйки си времето с Лионел Меси в Барселона.

Прочети още на: https://www.gol.bg/barcelona/2019-02-26/pokartitelno-neymar-plache-kato-malko-dete-za-mesi-video?utm_source=dnes&utm_medium=tag%2Bresults&utm_campaign=more%2Bgol
Кариоката напусна каталунците през лятото на 2017 година, когато сензационно премина в ПСЖ за невижданите 222 милиона евро.

„Разказвам тази история на всеки, който ме попита. Когато имах нужда от помощ, най-добрият играч в света Меси ми показваше своето уважение и ми помагаше“, разказва Неймар с сълзи в очите пред Esporte Espectacular.

„Ще бъде трудно да се върна в Барселона, много трудно… Ако трябва да бъда честен на мен ми е трудно, защото Лео беше много специален човек за мен в Барселона.“

„Никога няма да забравя неговото послание към мен, когато пристигнах в Барса. Той ми каза, че е до мен и ще ми помага. каза ми да не се страхувам нито от него, нито от който и да е играч в клуба. Помоли ме да не бъда срамежлив, да бъда себе си“, добави разплаканият бразилец.

Прочети още на: https://www.gol.bg/barcelona/2019-02-26/pokartitelno-neymar-plache-kato-malko-dete-za-mesi-video?utm_source=dnes&utm_medium=tag%2Bresults&utm_campaign=more%2Bgol
https://www.gol.bg/barcelona/2019-02-26/pokartitelno-neymar-plache-kato-malko-dete-za-mesi-video?utm_source=dnes&utm_medium=tag%2Bresults&utm_campaign=more%2Bgol
Контузените в Манчестър Юнайтед са цели десетима

Цели десетима за контузените в Манчестър Юнайтед в навечерието на гостуването на Кристъл Палас от междинния кръг във Висшата лига, потвърди мениджърът Оле Гунар Солскяер, който днес празнува рожден ден. Срещата на “Селхърст Парк” е в сряда от 22:00 часа.

С различни проблеми са Джеси Лингард, Антони Марсиал, Маркъс Рашфорд, Антонио Валенсия, Матео Дармиян, Фил Джоунс, Неманя Матич, Андер Ерера, Хуан Мата и Мейсън Грийнууд, като никой от тях няма шанс да се появи на терена утре.

Солскяер отчете като грешка, че е вкарал Лингард в игра в дербито срещу Ливърпул през изминалия уикенд. Английският национал тъкмо се беше възстановил от контузия и влезе като смяна заради поредицата от травми в срещата.

“Преди мача Джеси изгаряше от желание да играе и изпълни всички изисквания в плана си на възстановяване. Но като че ли беше малко рано… Но пък съперник беше Ливърпул и той много държеше да бъде част от тима”, обясни норвежкият специалист.
И все пак Солскяер обеща да излезе с достатъчно класен отбор срещу Кристъл Палас. “Със сигурност ще разполагаме със солиден състав. Това е шанс за някои други футболисти. По време на моята кариера аз често бях в такава ситуация да чакам подобна възможност. Срещу Ливърпул Скот Мактоминей и Андреас Перейра се представиха фантастично. Ето, така се прави. Трябва да си готов да се възползваш от шанса си, когато се открие възможност”, добави мениджърът, под чието ръководство Юнайтед все още няма поражение в първенството.
https://www.sportal.bg/news.php?news=772921

Селтик пусна Брендън Роджърс да се завърне в Премиър лийг

Ръководството на Селтик даде разрешение на мениджъра си Брендън Роджърс да преговаря с Лестър, съобщиха ВВС и Sky Sports. Преди два дни клубът от Премиър лийг остана без наставник, след като ръководството уволни Клод Пюел заради незадоволителни резултати.

Ако бившият треньор на Ливърпул се договори с Лестър, клубът ще трябва да плати на шотландците 6 млн. паунда като обезщетение.

Роджърс кара третия си сезон в Селтик и вече завоюва всичко възможно на домашна сцена – седем трофея от седем възможни.

Медиите в Англия твърдяха, че другите варианти пред клуба от “Кинг Пауър Стейдиъм” са били Рафаел Бенитес, Роберто Мартинес, Дейвид Вагнер, Нийл Ленън и Сам Алърдайс.
На “Селтик Парк” пък мястото на Роджърс почти сигурно ще бъде заето от бившият мениджър на клуба Нийл Ленън. За начало тренировките временно ще бъдат водени от Джон Кенеди, който досега беше в щаба на Роджърс.
https://www.sportal.bg/news.php?news=772908
Клоп: Някои казват, че Манчестър Сити е по-добър от нас, но ние не се сравняваме с другите

Мениджърът на Ливърпул Юрген Клоп говори за битката в първенството с Манчестър Сити. 51-годишният немски специалист заяви, че е почувствал натиска върху неговия отбор. След 27-ия кръг Ливърпул е с актив от 66 точки и води в шампионата на Англия. Манчестър Сити изостава само на една точка.
„Безспорно има натиск върху нас. От моя гледна точка, това е положителено. Но за мен е лесно да съдя, защото не играя, а просто седя тук и говоря глупости. Ливърпул трябва да се научи да играе в тази ситуация. Единственият начин да се справим е да играем със страст. Сърцето и душата на този клуб е страстта. В последните няколко мача имаме твърде много равенства. Хората могат да кажат, че Манчестър Сити е по-добър от нас, но ние не се сравняваме с другите, защото трябва да набираме точки по свой собствен начин. Има различни начини да успеем и досега сме успешни. Това е 100% вярно. Ние знаем откъде сме дошли и къде отиваме. Искаме да се уверим, че използваме ситуацията възможно най-добре и да видим как ще завърши“, заяви Юрген Клоп.
https://www.sportal.bg/news.php?news=772829
ЛОМАЧЕНКО СЕ ЗАВРЪЩА НА 12 АПРИЛ

Василий Ломаченко е готов да защитава титлите си в Лос Анджелис. Той е шампион по бокс в леката категория на WBA и WBO и следващата защита на поясите му е вече ясна – на 12-ти април в Сейпълс Център срещу Антони „Million Dollar Крола.

„Феновете в Лос Анджелис са много запалени и познават бокса. Нямам търпение да направя страхотно шоу за тях. Крола е легитимният претендент и винаги излиза за корава битка,“ сподели Ломаченко.
https://mma.bg/novini/boks-novini/lomachenko-se-zavrashta-na-12-april
Англичанинът Крола стана професионалист през октомври 2006-та и спечели титлата на Англия през 2011-та. Той спечели титлата на WBA в леката категория с нокаут в петия рунд над Дарли Перез през ноември 2015-та. Въпреки, че той загуби титлата си през 2016-та, след това записа три силни победи, включително и над бившия шампион в три категории Рики Бърнс през октомври 2017-та.

„Нямам търпение за тази битка,“ сподели Крола. „Хората си мислят, че няма какво да губя, но обещавам, че ще отида в Лос Анджелис и ще шокирам света.

Подготовката за Ломаченко ще е трудна, защото той е доста нетипичен боксьор. Толкова е добър, че дори и да обърка нещо, може да му се размине.“

В същата вечер шампионът на WBO в супер-средна категория, Гилберто „Zurdo“ Рамирез ще направи дебюта си в полутежката категория срещу все още необявен опонент в 10-рундова битка.
https://mma.bg/novini/boks-novini/lomachenko-se-zavrashta-na-12-april
JARRELL MILLER: ANTHONY JOSHUA СЕ ПРАВИ НА КОРАВ, НО Е КЛОУН

Jarrell Miller не се трогва от това, което говори Anthony Joshua. „Big Baby“ е уверен, че победата ще е за него. Двамата с AJ проведоха поредна пресконференция по-рано в Лондон, но този път Miller беше примерен и не посега на AJ. Jarrell няма да спре да говори и реши отново да нападне Joshua в социалните мрежи:

Anthony Joshua се прави на корав. Предполагам, че Eddie Hearn си е извадил палеца от задника му. Това момче е клоун. Готов съм за него.
https://mma.bg/novini/boks-novini/jarrell-miller-anthony-joshua-se-pravi-na-korav-no-e-kloun
MICHAEL BISPING: GEORGES ST-PIERRE Е МОДЕЛ ЗА ПОДРАЖАНИЕ

Michael Bisping реши да поговори за легендата Georges St-Pierre, който наскоро се оттегли от ММА. Bisping беше последния опонент, който имаше честта да сподели клетката с „Rush“. Двамата се биха на UFC 217 през ноември 2017 година и Georges успя да го събмитне в третия рунд и спечели титлата в средна категория. В същия месец Michael прие битка с Kelvin Gastelum, който го нокаутира в първия рунд, а няколко месеца по-късно Bisping също се оттегли от ММА. Bisping похвали GSP и се пошегува, че той го принудил да се оттегли:

Това е, което аз правя. Той беше с мен в клетката и получи тези силни десни удари, които му размътиха мозъка, а след това ме удуши. GSP отиде в болница, където му направиха скенер и тогава си каза, че повече не иска да преминава през тези неща. Той си каза, че повече не иска да изпитва силата на Michael Bisping в клетката. Просто искам да кажа, че Georges St-Pierre е една абсолютна легенда в спорта.

Бог да го благослови и нека има късмет във всичко. Младите бойци трябва да използват Georges St-Pierre като модел за подражание. Трябва да тренират и да се бият умно. Трябва да са професионалисти в клетката и извън нея.
https://mma.bg/novini/mma-novini/michael-bisping-georges-st-pierre-e-model-za-podrazhanie-
ANTHONY JOSHUA: JARRELL MILLER ГОВОРИ ГЛУПОСТИ, НО НА РИНГА ЩЕ СИ ПЛАТИ

Anthony Joshua е насъбрал доста на своя опонент Jarrell Miller, с който ще споделят ринга на 1-ви юни в Ню Йорк. AJ ще заложи титлите си на WBA , IBF, WBO и IBO и няма да си играе срещу „Big Baby“, който сериозно дразни шампиона. Miller няколко пъти си позволи на говори за майката на AJ, а на пресконференция преди седмица го сбута, но тези неща само ще му навредят, когато се качи на ринга с Joshua:

Да, мога да го победя лесно. Сега обаче си мисля, че ще го убия на ринга. “Big Baby” си влошава положението с глупостите, които приказва. Никой не искаше да се бие с мен и затова поисках от Eddie Hearn битка на място, което се равнява по слава на Уембли.

Тогава той ми каза, че трябва да отидем в Медисън Скуеър Гардън. Той ми предложи Miller, защото е от Бруклин, а освен това има голяма уста и имаме история. Аз се съгласих, защото битката с него е лесна работа.
https://mma.bg/novini/boks-novini/anthony-joshua-jarrell-miller-govori-gluposti-no-na-ringa-shte-si-plati
JON JONES: БЯХ НА ДЪНОТО И ПЛАКАХ МНОГО

Шампиона в полутежка категория Jon Jones преживя много през последните няколко години. Той два пъти се проваля на допинг тест, а преди това му взеха титлата, защото блъсна бременна жена и избяга. С кариерата му в MMA изглеждаше свършено, но той получи минимално наказание от USADA и успя да си върне трона. Сега ще защитава титлата си идния уикенд и реши да поговори за трудните моменти, които преживя извън клетката:

Плаках много повече, отколкто се молих. Бях на дъното и няма какво да кажеш в такива моменти. Просто трябва да вярваш, че всичко ще се оправи и на следващия ден слънцето ще изгрее. Трябва да вярваш, че всичко ще се оправи.
Просто трябваше да съм силен и да премина през този период. Изискваше се доста сила. Днес стоя пред вас като човек, който осъзнава, че никой не може да го удари по-силно от живота. Всеки шампион си има история и моята беше тежка. Определено сам си усложних нещата. Сега съм тук и съм готов за предизвикателствата.
https://mma.bg/novini/mma-novini/jon-jones-byah-na-danoto-i-plakah-mnogo
ANTHONY JOSHUA: DEONTAY WILDER ИЗБРА FURY, ЗАЩОТО Е ПО-ЛЕСЕН

Шампиона в тежка категория Anthony Joshua беше щракнат как се забавлява в ресторант и пее ‘Sweet Caroline’. Той беше попитан за битката с Wilder и за неговото решение да се бие с Tyson Fury, а не с AJ, който му предложи доста добри условия и шанс да обедини поясите. Според AJ, Wilder предпочита битката с „The Gipsy King“, защото бил по-лесен:

Целта ми е да обединя поясите. Няма как да спра сега, защото вече стигнах далеч. Забравете за парите. Предпочитам да се бия с Wilder, защото той държи пояса. Той имаше шанс да се бие с мен през април, но отказа и предпочете Tyson Fury. Трябва да попитате него за провалената битка и защо не се получава. Той избра да се бие с Fury, защото е по-лесен. Wilder имаше шанс да се бие за поясите и за своето наследство.
https://mma.bg/novini/boks-novini/anthony-joshua-deontay-wilder-izbra-fury-zashtoto-e-po-lesen
CONOR MCGREGOR СЕ СТРАХУВА ОТ KHABIB И НЕ Е ПОИСКАЛ РЕВАНШ

Мениджъра на Khabib, Ali AbdelAziz твърди, че Conor McGregor се страхува от „The Eagle“ и не е поискал реванш. McGregor и Khabib се изправиха един срещу друг през октомври на UFC 229, където Khabib успя да го доминира и да го накара да се предаде в 4-тия рунд. В момента двамата са наказани от Атлетическата комисия и след като битката между GPS и Khabib пропадна явно AbdelAziz отново ще се насочи към реванш с McGregor, който ще им докара най-много приходи.
По-рано днес Khabib вече отряза Tony Ferguson и явно ще преследват нова битка с McGregor, но първо трябва да му привлекат вниманието и мениджъра на Nurmagomedov вече започна с кампанията:

Conor McGregor не е поискал реванш и не иска да има нищо общо с Khabib. Цялото му семейство не иска да чува за реванш. Всички хора в Ирландия не искаш реванш. Те се страхуват и дори не казват тази думичка. Страх е обзел Ирландия. Не искат да чуват нищо за Khabib. Те искат Cerrone и по-възрастни бойци, с които може да си играе психически. Ако има битка между него и Cerrone, Conor ще загуби.
Conor McGregor е пречупен мъж, който не спира да има проблеми с властите. Всички искат да го съдят. Той не иска тази битка. Той не може да се справи в такъв двубой. В края на краищата трябва следващата ни битка да е смислена. Трябва нулите да имат смисъл. Khabib е готов да се бие с камила, магаре, мечка или тигър. Ако парите са точни, то тогава Khabib ще се бие. Ще оставим Conor да си живее спокойно.
https://mma.bg/novini/mma-novini/conor-mcgregor-se-strahuva-ot-khabib-i-ne-e-poiskal-revansh
Паундът достигна четириседмичен връх заради възможното отлагане на Brexit
През втората половина на седмицата пазарите се фокусират върху макроданните
Снимка: Архив Ройтерс

Цената на пауна скочи до най-високото си ниво от четири седмици насам във вторник сутринта на фона на спекулациите, че оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз може да се забави, съобщава Financial Times.

Британската лира поскъпва с 0,49% спрямо долара до 1,3161 долара, което е най-високата стойност от месец насам.

Лирата напредва и за трети ден подред срещу еврото, за да достигне най-високото си ниво от 2017 г. след сигналите за промяна на стратегията по Brexit, допълва Bloomberg.

„Новият стимул за по-нататъшни ръстове е новината, че лидерът на британските лейбъристи Джереми Корбин ще подкрепи провеждането на втори референдум за Brexit за първи път“, киоментира Лий Хардман, валутен анализатор в MUFG.

Ако депутатите отхвърлят отново вота за Brexit, насрочен за 12 март, то британският премиер Тереза Мей ще предложи да се гласува дали процесът да продължи без сделка или да се направи „кратко удължаване“.
Мей ще предложи във вторник официално да се гарантира, че няма да се стигне до излизането на Великобритания от Европейския съюз без сделка в опит да избегне недоволството на своите депутати, които заплашват да поемат контрола върху процеса. Това съобщи пръв британският в. Sun.

След като парламентът отхвърли с 432 срещу 202 гласа споразумението на Мей с ЕС през януари, премиерът предприе редица ходове в опит за намиране на консенсус, включително заплахата от Brexit без сделка.

През втората половина на седмицата пазарите са фокусирани върху данните, които предстои да излязат и да дадат нови сигнали за здравето на световната икономика – включително данни за производствената активност в Китай и САЩ и ревизирани данни за брутния вътрешен продукт на САЩ за четвъртото тримесечие.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Виктория Тошкова
investor.bg


Warning: A non-numeric value encountered in /homepages/26/d574630909/htdocs/budilnik_wp/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 353