ЕС обмисля отлагане на Brexit до 2021 г.

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
166

Според европейски източници по-дългият период ще позволи да бъдат решени оставащите проблеми около процеса
Снимка: Ройтерс

Европейският съюз подготвя вариант, в който излизането на Великобритания от Европейския съюз да бъде забавено до 2021 г., ако британският премиер Тереза Мей не успее да прокара през парламента споразумението за Brexit, договорено с Брюксел.

Според европейски източници, цитирани от Bloomberg и Guardian, редица високопоставени представители на ЕС и на властите в европейските столици подкрепят удължаване на периода до 21 месеца след датата за напускане 29 март.
Идеята по всяка вероятност няма да се хареса на торите, подкрепящи Brexit, тъй като ходът на Брюксел може да се възприеме като начин те да бъдат убедени да подкрепят споразумението на своя премиер.

Въпреки това представители и от двете страни очакват все пак да се стигне до някакво удължаване на периода, като начин да се избегне така нежеланият сценарий без сделка. От по-дълго време в политическите среди се обсъжда възможността за тримесечно удължаване, въпреки че според някои европейски представители то няма да е достатъчно, за да се постигне пробив. Такъв срок би могъл да е от полза само ако вече сделката е била одобрена и е необходимо още време за допълнителните процедури, изисквани от закона.

Според европейски дипломат, цитиран от в. Guardian, ако се стигне до удължаване европейските лидери ще предпочетат това да стане за по-продължителен период от време, за да е сигурно, че то ще бъде достатъчно, за да се решат оставащите проблеми.

„21-месечно удължение има смисъл, тъй като ще покрие многогодишната финансова рамка (бюджетния период на ЕС – бел. ред.) и ще направи нещата по-лесни… То се разпространява из коридорите в Брюксел и Мартин Селмайър (генералният секретар на Европейската комисия – бел. ред.) наред с другите също подкрепя идеята“, посочва източникът.

Тереза Мей продължава с опитите си да постигне известни отстъпки от ЕС във връзка с договорената вече сделка, най-вече по въпроса с т. нар. предпазен механизъм за ирландската граница, в опит да омилостиви привържениците на Brexit в парламента. Но представителите както на Брюксел, така и на европейските столици все повече вярват, че не биха могли да предложат нищо, което да задоволи британските депутати, посочват източници на Bloomberg.

Идеята за отлагане на датата за излизането на Великобритания от ЕС има подкрепата и на австрийския канцлер Себастиан Курц. „Ако до началото на март няма подкрепа за сделка, то тогава смятам, че ще е добре да отложим Brexit, тъй като вариант без споразумение ще е лош за ЕС, но изключително лош за Великобритания“, заяви той при пристигането си за срещата на върха на Арабската лига в Египет в неделя.

В края на миналата седмица стана ясно, че Мей отлага вота в парламента по сделката за Brexit, но обеща той да се проведе до 12 март.

Въпреки че 21-месечното удължение има подкрепата на много високопоставени представители на ЕС, все още не е сигурно, че то ще бъде официално прието. Редица държави искат само краткосрочно удължаване, а други не са склонни на никакво без от страна на Лондон да има ясен план за излизане от патовата ситуация.

Според правилата за излизането на Великобритания от ЕС евентуалното забавяне на процеса изисква официална молба, внесена от Лондон и одобрена от всички 27 държави членки.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова
investor.bg


Warning: A non-numeric value encountered in /homepages/26/d574630909/htdocs/budilnik_wp/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 353