Тереза Мей ще гарантира официално, че не може да има Brexit без сделка

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
640

Премиерът също така обмисля и отлагане на датата за напускането на ЕС
Снимка: Архив Ройтерс

Британският премиер Тереза Мей ще предложи във вторник официално да се гарантира,че няма да се стигне до излизането на Великобритания от Европейския съюз без сделка в опит да избегне недоволството на своите депутати, които заплашват да поемат контрола върху процеса. Това съобщава британският в. Sun, цитиран от Ройтерс.

Това може да се окаже последната възможност на премиера за постигане на каквито и да е било промени по споразумението за развода. В сряда в британския парламент предстоят серия от гласувания, чрез които придвижването на процеса да премине в ръцете на законодателния орган.
След като парламентът отхвърли с 432 срещу 202 гласа споразумението на Мей с ЕС през януари, премиерът предприе редица ходове в опит за намиране на консенсус, включително със заплахата от Brexit без сделка.

Това обаче не даде резултат и министър-председателят планира във вторник да направи предложение пред своя кабинет официално да бъде изключена възможността от напускане на съюза без споразумение.

Това на свой ред ще отвори вратите към евентуално забавяне на самия Brexit със седмици и дори месеци, съобщава още Sun.

В същото време източници на Bloomberg посочват, че премиерът има и конкретни планове за забавянето на Brexit. Очаква се във вторник по време на срещата на кабинета да бъде обсъдена възможността за удължаване на срока за излизане след 29 март и по-късно през деня ще бъде направено официално изявление със заключенията на правителството.

Въпреки това Мей ще се опита да постигне споразумение навреме, но ако все пак това не се окаже възможно, ще бъде необходимо забавяне.

Възможността за гарантиране на Brexit без сделка и отлагане на датата за напускане дадоха тласък на британския паунд, който към 10 ч. българско време се търгува при цена от 1,3145 долара за паунд, достигайки четириседмичен връх.
Отлагането на Brexit е рискован политически ход. От една страна това ще помогне да се избегнат оставки на ключови министри в кабинета, но също така рискува да разгневи евроскептичните консерватори.

Не е изключено да се стигне и до нов вот на недоверие в правителството, което на свой ред ще засили политическата несигурност в ключовия за страната момент.

Това ще е и голям удар по реномето на самия премиер, която през последните две години категорично отхвърляше възможността за забавяне.

Тереза Мей ще проведе дискусия с кабинета си за удължаване на Brexit в 9:30 ч. местно време (11:30 ч. българско време), а три часа по-късно – след 12:30 ч. местно време (14:30 ч. българско), ще представи пред парламента решенията на кабинета.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова
investor.bg


Warning: A non-numeric value encountered in /homepages/26/d574630909/htdocs/budilnik_wp/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 353