Пътна блокада въпреки обещаните компенсации заради чумата

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
178

На протест излязоха и стопани от ямболското село Тенево

 

Снимка: БНР
Продължава недоволството на различни места в страната заради превантивните мерки срещу африканската чума по свинете, предаде БНР.

Вчера изтече срокът, в който трябваше да бъдат убити домашните прасета в 20-километровите зони около 60 големи свинекомплекса.

Отсрочка до 11 август получиха в Пазарджишка област, където премиерът Бойко Борисов разговаря с протестиращи кметове на села.

Той обеща държавна помощ от 300 лева за всички стопани на домашни животни в санитарните зони в страната. Средствата ще се изразходват за дезинфекция на помещенията, в които се отглеждат животни.

Държавата дава по 300 лв. на двор, засегнат от чумата. Бизнесът – прасета, догодина

„С тези 300 лв., които ще дадем на двор, ще направят дезинфекции, ще им остане, ще им дадат и други прасета. Чума е, не ни е споходило нещо хубаво, чума е дошла. По-малко зло е, ще се измъкнем, дай Боже сравнително… да компенсираме хората“, каза Борисов на срещата.

Премиерът Борисов призова кметовете да убеждават хората: „Идете, говорете, кажете – да се усвои месото, това, което има“.

Според Бойко Борисов свинекомплексите ще снабдят частните стопани с прасета при новото зареждане.

Обещанията на премиера не бяха приети от протестиращи в Сливенско, които останаха през цялата нощ на пътя Сливен – Ямбол край село Крушаре. Пътят продължава да бъде затворен заради протеста срещу избиването на домашни прасета.

Протестиращите блокираха пътя вчера след 17,30 часа и решиха, че ще останат там, докато не бъдат изпълнени исканията им, а именно отмяната на заповедта на Министерство на земеделието.

Около 30 души са останали на пътя цяла нощ, съобщи организаторът на протеста Валентина Василева. Според нея хората, който са си тръгнали от мястото на блокадата, след това не са допускани от полицията. Тя твърди, че по посока Ямбол, на входа на автомагистрала „Тракия“ полицията не допуска да преминава никой, както и в посока към село Крушаре от към Сливен. Според нея в района влизат само хора, които могат да докажат регистрация, че живеят в селото, а движението се пренасочвало в друга посока. Към момента от полицията няма кой да потвърди тази информация.

Протестът в село Крушаре продължава и пътя към автомагистрала „Тракия“ остава блокиран.

На протест срещу умъртвяването на животните и унищожаването на поминъка на дребните стопани излязоха и стопани от ямболското село Тенево, които настояват за отмяна на разпоредените мерки срещу чумата по свинете.

С развети знамена и плакати „Няма да дадем нашите прасета“ и “Частната собственост е неприкосновена” жители на Тенево застанаха на входа на селото. Протестиращите се отказаха от първоначалното си намерение да блокират пътят към граничен пункт „Лесово“ и решиха да се присъединят към протестиращите в сливенското село Крушари.

Собствениците не са съгласни с поставеният срок за унищожаването на животните и искат той да бъде удължен поне до ноември. Животновъдите са категорични, че прасетата им са здрави и няма да допуснат ветеринари да ги евтаназират. Не са съгласни и с размера на обезщетенията, предложен от премиера.

По публикацията работи: Елка Василева
DNES.BG

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!