Първият министър на Шотландия Стърджън планира инвестиции от 22 милиарда долара, ако британската провинция стане независима

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
113

Никола Стърджън представя през юли т.г. своя план за произвеждане на втори референдум за независимост на Шотландия. Снимка: АП

Инвестиции от 22 млрд. долара ще бъдат направени в шотландската икономика през следващото десетилетие, ако британската провинция стане независима, каза първият министър на Шотландия Никола Стърджън, цитирана от ДПА.

Лидерката на Шотландия се обърна вчера към делегатите по време на закриването на конференция на своята Шотландската национална партия в Абърдийн, давайки им възможност да се запознаят с предложенията, които ще бъдат изложени в подготвен за публикуване доклад на шотландското правителство с наименованието “Да изградим Нова Шотландия”.

Според документа споменатите средства ще дойдат от приходите от петрола и от заеми и ще бъдат акумулирани в специален фонд “Да изградим нова Шотландия”.

“Този фонд може да подпомогне широкомащабна програма за декарбонизация на домакинствата, на намали енергийните сметки и да редуцира енергийната бедност”, каза Стърджън, цитирана от Франс прес.

“С него може да бъде финансирано изграждането на хиляди по-достъпни жилища, да се инвестира в местни проекти за възобновяема енергия, да се помогне на общностите”, допълни шотландската лидерка.

“Той ще помогне за прехода към нулеви въглеродни емисии, изграждането на устойчиви общности и полагане началото на устойчив икономически растеж, който ще е толкова важен за нашата нова независима държава”, посочи Стърджан.

Първият министър на Шотландия обеща да даде повече подробности следващата седмица. Стърджън иска да организира нов референдум за независимост на британската провинция през есента на 2023 г., на което Лондон се противопоставя, посочва АФП.

По-късно днес британският върховен съд ще започне да изслушва аргументите по делото, от изхода на което зависи дали ще бъде разрешено произвеждането на референдум за отделяне на Шотландия от Великобритания без одобрението на британския премиер Лиз Тръс и нейното правителство.
bta.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!