Лиз Тръс назначи нов главен съветник на финансовия министър

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
66

Джеймс Баулър, който преди това заема сходна позиция в Министерството на търговията, заменя наскоро отстранения Том Сколар

Британският премиер Лиз Тръс. Снимка: Bloomberg L.P.

Британският премиер Лиз Тръс назначи ветерана от Министерството на финансите Джеймс Баулър за секретар и главен съветник на настоящия финансов министър Куаси Куартенг, залагайки на опита, докато се стреми да успокои пазарите и да ги увери в надеждността на кабинета си, съобщава Bloomberg.

Баулър заема ръководни позиции в Министерството на финансите между 2012 г. и 2020 г. Той е прехвърлен от Министерството на търговията, където заемаше подобен пост.

Назначаването на опитен служител на ръководна позиция във финансовото министерство е третата новина от кабинета на Тръс в понеделник (10 октомври), която цели да стабилизира пазарите, които бяха потопени в смут, след като на 23 септември Куартенг обяви своя „минибюджет“, целящ да компенсира бизнеса и домакинствата за високите разходи за енергия.
По-рано Министерството на финансите заяви, че ще представи фискален план и набор от икономически прогнози, докато Английската централна банка (АЦБ) заяви, че удължава периода на извънредни мерки в подкрепа на пазара на държавни облигации до началото на следващия месец.

Назначаването на Баулър е предшествано от отстраняването на бившия секретар на финансовата институция Том Сколар през септември – ход, който допринесе за усещането, че правителството на Тръс ще възприеме по-агресивен подход към икономиката в разрез с това, което тя нарича фискална „ортодоксалност“. Това от своя страна стимулира допълнително разпродажбата на активи в Обединеното кралство след обявяването на пакета от Куартенг.

В своето първо изявление като главен съветник на Куартенг Баулър обеща да помогне не страната да „се ориентира във възможностите и предизвикателствата на глобалната икономика, които предстоят“.

Преди това той служи като главен личен секретар на бившите премиери на страната Дейвид Камерън и Гордън Браун. Бет Ръсел и Кат Литъл са назначени за заместници на Баулър.
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!