Парламентът разреши производството на куршуми в домашни условия

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
1460

Ловците и спортистите ще могат да си правят в домашни условия патрони.

Това предвиждат приетите на второ четене днес от парламента текстове от законопроекта за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.

Разрешеното производство е до 1000 капсули и до 1000 грама барут. Това означава, че около 1000 патрона годишно ще могат да бъдат направени в домашни условия от ловците и спортистите.

Правенето на патрони за ловни цели при домашни условия винаги е било традиция в България, включително и по времето на социализма, коментира Димо Гяуров от “Синята коалиция”, цитиран от агенция “Фокус”. По думите му и сега в рамките на целия ЕС това е разрешено.

Гяуров напомни, че единствено в България преди няколко години се въведе забрана. Тя води до необходимостта част от ловците, които искат да си приготвят патрони, да извършват незаконосъобразни дейности, като например внос на елементи за патрони, включително и барут, през границата, което е контрабанда и фактически е престъпление, коментира Гяуров.

По думите му за да се избегне това е предложен регистрационен режим, който предполага ограничаване на конкретни количества, които може да закупи всеки ловец.

Във всяка една ловна дружинка поне 10% от хората си правят патрони, коментира Гяуров.  Той предлага да има обучителни курсове за забъркване на боеприпаси. “Предозирането на барута или създаването на по-високо налягане би могло да доведе до взрив на патрона вътре в оръжието и някакво осакатяване”, каза депутатът.

Производството и търговията с оръжие, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия ще може да става само след разрешение на МВР. В МВР ще бъде изграден и поддържан единен автоматизиран регистър за данните, които ще бъдат съхранявани 20 години от момента на вписването им.

Според приетите текстове производителите на взривни вещества, оръжия, боеприпаси и пиротехнически средства трябва да разполагат с подходящи обекти за това, собствени или наети мобилни производствени установки, както и служители, които да контролират за спазването на правилата за безопасност при работа с взривни вещества.

 

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!