Пълен успех: скоро британците ще забравят коронавируса

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
1985

22 милиона британци вече са ваксинирани, през юни в страната ще паднат всички ограничения. Как го постигнаха?

Снимка: Shutterstock

Великобритания поставя пандемията под контрол. Символична в това отношение е и новината, че в страната ще демонтират импровизираните спешни лечебни заведения, защото от тях вече няма нужда. Една от причините е успехът на имунизационната кампания.

Защо Великобритания се справя толкова добре?

Още в началото на годината Борис Джонсън знаеше какво точно очакват гражданите: „Знам, че в момента всички си задават един и същ въпрос: как най-бързо да инжектираме милионите дози ваксина тъкмо на онези хора, които имат най-неотложна нужда“. Имунизационната кампания на британското правителство се превърна в истинска история на успех. Още през лятото правителството на Джонсън поръча стотици милиони дози ваксина – много повече от това, от което страната фактически се нуждае. Никоя друга страна в Европа не вложи толкова пари в научните изследвания, производството и най-вече закупуването на ваксини. И сега тази инвестиция се изплаща: 22 милиона британци вече са получили първата си инжекция. За сравнение: в Германия ваксинираните до момента са под 8 милиона.
Ролята на личните лекари

От самото начало на имунизационната кампания ключова роля играят личните лекари. Един от тях е Саймън Тоби, който в телевизионно интервю обяснява, че най-напред е започнал да ваксинира особено уязвимите и застрашени пациенти. Саймън се радва, че срещу пандемията най-после е издигната сериозна преграда. От 15 февруари личните лекари в Обединеното кралство започнаха да ваксинират граждани на възраст между 16 и 64 години, които страдат от предварителни заболявания. А от 1 март хората, получили първа доза ваксина, вече могат да отидат при личния си лекар за втората инжекция. В началото определено имаше трудности, разказва друг лекар пред БиБиСи: „За една нощ трябваше да се пренастроим и да извършваме ваксинирането допълнително към обичайната си дейност. И то при положение, че и допреди това бяхме претоварени отвъд предела на възможностите си“. Други лекари се оплакваха от нередовните доставки на ваксина – обстоятелство, което многократно ги принуждавало в последния момент да отменят уговорени часове за ваксинация. Днес ваксинирането при личните лекари вече работи добре. 80-годишната Морийн се радва от сърце. Живее със съпруга си, но вече много страда поради липсата на социални контакти: „Беше много тягостно да не мога да видя останалата част от семейството“, казва жената.

Великобритания надмина всички

За премиера Борис Джонсън успехът на имунизационната кампания е изключително важен. Защото по време на първата и втората вълна той се движеше на зиг-заг, а това породи вълна от недоволство на Острова. Над 120 000 британци починаха в резултат от зараза с коронавируса – тъжен рекорд в цяла Европа. Сега обаче Великобритания стана рекордьор по ваксинации. Най-късно през май половината граждани на страната вече ще са ваксинирани, а Борис Джонсън обяви, че възнамерява да вдигне всички ограничения още през юни.

Автор: Торбен Остерман (АРД)

fakti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!