Пакистан в плен на наводненията, холерата и мародерите

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
377

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун посети в неделя бедстващия Пакистан,

откъдето отправи призив светът да ускори помощта за поразената от наводненията страна. В събота ООН потвърди първия случай на холера сред жертвите на наводненията.

Министър-председателят Юсуф Раза Гилани обяви, че бедствието е засегнало 20 млн. души, т.е. над 10% от населението и далеч повече от доскорошната оценка на ООН за 14 млн. души.

Поне шест милиона се нуждаят от храна, подслон, вода и медикаменти, изчислява световната организация и предупреждава, че има висока опасност от епидемии в поразените райони, заемащи площ приблизително с размерите на Италия.

Неволите на населението се задълбочават от липсата на сигурност и зачестяването на обирите. Мнозина са принудени да се завърнат в наводнените жилища, за да опазят каквото е възможно от покъщнината. “Идват с пушки в лодки и отнасят всичко”, разказва пред “Ройтерс” Махамад Хашим. “Полицаите са само по пътищата, не в селата.”

Пратеникът на Пакистан в ООН Замир Акрам призна, че размерът на опустошенията едва сега започва да се изяснява и че оказваната помощ е недостатъчна. Правителството също е подложено на критика за борбата с последствията от стихията.

В сряда ООН отправи призив за отпускане на спешна помощ от 459 млн. долара и предупреди, че ще са необходими още милиарди. Засега най-голям дял в помощта за Пакистан имат САЩ. Те са отпуснаха над 70 млн. долара и изпратиха военни транспортни хеликоптери, за да изтеглят заседналите хора и да раздадат вода и храна.

Властите предупредиха, че най-тежките наводнения в историята на Пакистан не са приключили. През новата седмица се очакват нови “големи пикове” на нивото на водата в реките в провинциите Пенджаб и Синдх. Според официалната статистика жертвите от необичайно силните мусони в Пакистан надвишават 1600 души от 180-милионното население.

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!