Политическа акция на Турция покрай православен празник

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
506

За пръв път от 1923 г. насам властите в Турция разрешиха да се отслужат

масови религиозни служби на мястото на един от най-старите православни манастири. Хиляди вярващи от Гърция, Русия и Грузия се стекоха в неделя при манастира Сумела в района на черноморския град Трабзон, където в чест на празника Успение Богородично пристигна и вселенският патриарх Вартоломей.

За Министерството на културата основаният през ІV в. византийски манастир е със статут на музей, но премиерът Реджеп Тайип Ердоган го избра да демонстрира намаляване на религиозните ограничения над малцинствата в страната.

През септември е разрешено да има църковна служба на арменски християни в бивша църква в Източна Турция като знак за подобряване на отношенията с Армения.

“Това е историческо събитие и няма да е единственото. Постепенно табутата падат. Тук малцинствата винаги са били изтласквани. Сега Турция се освобождава от старата си кожа”, коментира професор Ченгиз Актар от истанбулския университет “Бахчешехир”.

“Този манастир е потомък на цивилизация, в която културите са съществували заедно. Нека помогнем тази традиция да продължи, за да избегнем страдания”, каза в неделя вселенският патриарх. Литургията премина при засилена охрана, обръч от жандармерия и полицейски хеликоптери в небето.

Трабзон, където доходите са поне с една трета под средното ниво за Турция, е гнездо на национализъм с войнстващи изблици.

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!