Пак брутална лакомия на българското море

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
199

Безумия с цените по родното Черноморие ни стряскат всяка година. Но особено шокиращи са те сега, когато едва ли не цялата държава се впрегна да работи за спасяването на сезона. След безброй срещи и обещания и някакви ценови отстъпки в началото сега бруталната лакомия на собствениците и наемателите по някои български плажове надделя над здравия разум и обещанията. На места има потресаващи цени на шезлонги и чадъри от порядъка на десетки левове, навсякъде бариери насред горички и черни пътища, защото това били частни имоти. Потни, голи и гурелясали бараби със златни ланци, които те пропускат да паркираш, след като ти приберат десетолевката, а паркирането най-често е в тревата между храстите от двете страни на някой черен път, по който трябва да си отваряш очите на четири, за да не унищожиш картера на колата си.

Паркирал криво-ляво, слизаш въодушевен и тръгваш към плажа, но се оказва, че отново трябва да се бръкнеш с една петолевка на човек, за да влезеш. С тези пари се поддържала чистотата на плажа. Интересно какво се поддържа с парите за паркирането. Сигурно бариерата. Стигнал до морето, отново те изръсват с пари за шезлонги и чадър, ако искаш свободна зона, обикаляш като замаян по километър-два, за да стигнеш до нея. За да се озовеш на място с непочистен пясък, зеленясало с неясна дълбочина море и най-често със спасител на 200-300 метра далечина. Ако пък все пак решиш да ползваш екстрите чадър и шезлонг, едно четиричленно семейство на ден трябва да извади 70-80 лева само за плажуване. Това е положението. За мръсотията по плажа, препълнените кошчета с отпадъци, мизерните платени тоалетни, липсата на безплатни душове и цвета и мириса на морската вода е ненужно дори да говорим.

Петър Калчев, Пловдив
retro.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!