Отново отиваме до урните, кои ще са новите 240 и кой ще е победителят?

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
51

В изборите участват 14 партии и 7 коалиции

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Тази неделя избираме новите 240 депутати в 49-ото Народно събрание. За пети път отиваме до урните за последните две години. Животът на последния парламент продължи кратко, след като нито една политическа сила не успя да излъчи редовно правителство. Така се стигна до насрочването на поредните предсрочни избори и управлението на служебен кабинет на президента Румен Радев.

Преди това пък 47-ото Народно събрание гласува вот на недоверие на правителството на Кирил Петков и то остана в историята като първото свалено с тази парламентарна процедура.

Въпросът сега е дали ще се стигне до излъчване на редовен кабинет. Социолозите предвиждат равни резултатите за първите две политически сили – коалициите ПП- ДБ и ГЕРБ- СДС. Заявките и на двете формации са да сформират правителство, ако спечелят изборите, но за коалициите между тях не може да се говори. Според анализатори резултатът от изборите е в ръцете на малките политически сили. Най-вероятно е обаче отново да се стигне до предсрочни парламентарни избори през есента заедно с вота за кметове и общински съветници.
На 2 април общо 21 формации – 14 партии и 7 коалиции, се борят за гласовете на избирателите.

Общо регистрираните кандидатурите за депутатите са 5621, тъй като на много места някои кандидати са регистрирани в два района. Регистрирани са и двама независими кандидати – Веселин Марешки във Варна и Милен Милев в Ловеч.

Традиционнно лидерската битка е в 25 МИР-София.

Листата на ГЕРБ-СДС води лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Листата на БСП отново оглавява Корнелия Нинова, а на “Възраждане” – Костадин Костадинов. Начело на коалицията ПП-ДБ отново е Христо Петров-Ицо Хазарта.

Лидерът на ДБ Христо Иванов е водач на листата на ПП- ДБ в 24 МИР-София, а съпредседателят на ПП Кирил Петков води в 23 МИР-София.

Изборният ден отново ще започне в 7.00 ч. и ще завърши в 20.00 ч. Ако след този час пред секциите има чакащи, гласуването може да бъде удължено, но с максимум един час – до 21. 00 ч.

Кои са партиите и коалициите, регистрирани за участие в изборите?

1. БСП за България
2. ГЕРБ-СДС
3. Възраждане
4. Има такъв народ
5. Народна партия истината и само истината
6. Неутрална България
7. Българско национално обединение
8. Заедно
9. Български национален съюз – Нова демокрация
10. Национално движение за стабилност и възход
11. Консервативно обединение на десницата
12. Продължаваме Промяната – Демократична България
13. Движение за права и свободи
14. Левицата
15. Български възход
16. Мир
17. Българска социалдемокрация – Евролевица
18. Български съюз директна демокрация (БСДД)
19. Глас народен
20. Социалистическа партия „Български път”
21. Вън от ЕС и НАТО

По публикацията работи: Камелия Цветанова
dnes.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!