Отлични отношения с Гърция – напук на кризата, доволен Първанов

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
472

Да се активизира работата по изграждането на газовата междусистемна връзка между България и Гърция „Димитровград-Комотини" и на терминала за втечнен газ, който да обслужва региона.

Това препоръча президентът Георги Първанов след разговора си със своя гръцки колега Карлос Папуляс, който е на двудневно официално посещение у нас. Първанов подчерта, че тези два проекта са един от лостовете за разнообразяване на енергийните източници и доставки.
Георги Първанов изтъкна, че отношенията между България и Гърция са от европейски тип, че имаме активен диалог и че тези отношения се развиват независимо от промените в институциите и кой управлява.
Гърция е един от водещите ни търговски патрньори. Има водещо място и по отношение на чуждите инвестиции у нас. „Кризата не е довела до сериозни сътресения в тези отношения, а туристическият поток в двете посоки се увеличава напук на кризата“, каза още Първанов.
Той информира, че с гръцкия държавен глава са разменили мнения и по подписаното споразумение за „Южен поток“, че без съмнение то ще е от полза и за България, и за Гърция.
Според Първанов ще е добре да се активизира работата по ГКПП-та, като посочи големия проект Маказа и локалните пунктове Рудозем-Ксанти, Аврен-Митриски, Горна Арда-Паранести, Еледже – Ехинос, Маказа – Нимфея и други. Това са пунктове, които се чакат с голямо нетърпение от населението на двете страни, коментира българският държавен глава.
Гръцкият президент Папуляс припомни на свой ред, че тази година страните ни отбелязват 130 години от установяването на дипломатически отношения и констатира, че днес имаме изключителен пример за двустранни отношения.
„Само преди два месеца открихме ГКПП Ивайловград – Кипринос, а през юли имаше заседание на двата кабинета в България“, изтъкна Папуляс и добави, че навлизаме в нов етап на стратегическо сътрудничество.
„Продължава гръцкият план за икономическо възстановяване на Балканите, където Гърция участва с над 18 милиона евро“, посочи още Папуляс.
Той каза още, че с българския президент са разменили становища за присъединяване на страните от Западните Балкани към ЕС и обобщи, че Гърция и България могат да подпомогнат процеса.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!