Открити два редки странични ефекта от ваксините срещу COVID-19 в глобално проучване на 99 милиона души

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
432

В най-голямото досега проучване за безопасността на ваксините, обхващащо над 99 милиона души от Австралия, Аржентина, Канада, Дания, Финландия, Франция, Нова Зеландия и Шотландия, бяха идентифицирани два нови, но изключително редки странични ефекта от ваксините срещу COVID-19. Това са неврологично разстройство и възпаление на гръбначния стълб. Проучването потвърди, че известните усложнения от ваксините са много редки, като същевременно подчерта, че ползите от ваксинацията срещу COVID-19 значително превъзхождат възможните рискове.

Изследователите от Глобалната мрежа за данни за ваксини анализираха анонимизирани електронни здравни данни, за да сравнят честотата на 13 състояния, свързани с мозъка, кръвта и сърцето, при хора след ваксинация с Pfizer, Moderna или AstraZeneca, с очакваната честота на тези състояния в популацията преди пандемията. Проучването с висока степен на точност потвърди връзката между ваксините на базата на мРНК (Pfizer и Moderna) и редките странични ефекти миокардит (възпаление на сърдечния мускул) и перикардит (възпаление на тънката обвивка на сърцето), както и синдрома на Гилен-Баре (атака на имунната система срещу нервите) и церебрална венозна синусова тромбоза (вид кръвен съсирек в мозъка) като редки странични ефекти, свързани с ваксината на AstraZeneca.

Освен това, в анализа на данните беше идентифициран нов рядък страничен ефект, свързан с ваксината на AstraZeneca – остър разсеян енцефаломиелит, възпаление и подуване в мозъка и гръбначния стълб.

Резултатите от проучването бяха публикувани в международното списание Vaccine.

Професор Джим Бътери, съдиректор на Глобалната мрежа за данни за ваксини, сподели, че откритието е подтикнало изследователите да потвърдят независимо страничния ефект, като са провели второ проучване с анализ на отделен набор данни от 6.8 милиона австралийци, ваксинирани с AstraZeneca. Това проучване не само потвърди острия разсеян енцефаломиелит като рядък страничен ефект, но и позволи идентифицирането на втори нов рядък страничен ефект – трансверзален миелит или възпаление на гръбначния стълб.

Според австралийското проучване, рискът от остър разсеян енцефаломиелит е изключително малък – 0.78 случая на всеки милион дози, а за трансверзален миелит – 1.82 случая на милион дози.

Професор Бътери, който е и старши изследователски анализатор в Института за изследвания на децата Мърдок в Австралия, заяви, че “за редките странични ефекти научаваме за тях само след като ваксината е била използвана при милиони хора”, тъй като “никое клинично изпитване не може да има размера, необходим за отговор на тези въпроси, и така отговорите се намират само след въвеждането на ваксината”.

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!