От юни България ще получава втечнен газ от САЩ на цени под тези на “Газпром”

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
330

Украйна спира 1/3 от транзита за Европа, обявявайки форсмажор заради действия на сепаратистите
Кирил Петков и Камала Харис.

Снимка: Пресслужба на Министерския съвет

От юни България ще започне да получава доставки на втечнен природен газ от САЩ на цени, под тези на “Газпром”, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет. Договорката e направена по време на посещението на премиера Кирил Петков в САЩ.

Петков разговаря с вицепрезидента на САЩ Камала Харис, като основните теми на дискусиите са били свързани с войната в Украйна и енергийната сигурност на Европа.
Случващото се в Европа е ясен знак за необходимостта от ускорени и реални мерки в енергийната сфера, е отбелязал българският премиер по време на разговорите си във Вашингтон. Партньорството със САЩ е важна част от постигането на газова независимост на България, наред със солидарната подкрепа на Европейския съюз, е допълнил той.

По-рано през деня премиерът е провел разговор и с държавния секретар Антъни Блинкен в Държавния департамент. Двамата са обсъдили възможностите за партньорство със САЩ за енергийна диверсификация на България и на региона. Петков и Блинкен са коментирали също модернизацията на българските въоръжени сили, както и стабилността и развитието на Западните Балкани.

В края на април “Газпром” спря доставките на втечнен газ за България заради несъгласието ни да се съобразим с искането за плащане в рубли. Схемата крие много рискове за страната, а и нарушава санкциите, които ЕС наложи на Русия заради войната в Украйна, показаха анализите на българските власти.

България е запазила капацитет на терминалите за втечнен газ в Гърция и Турция, откъдето ще може да получава алтернативните доставки.

Повечето европейски държави също нямат планове да плащат в рубли и вече има данни, че Русия е върнала плащане на Берлин, но газът за Германия не е спрян.

Междувременно Украйна спира от днес (11 май) 1/3 от транзита за Европа. От газопреносната компания съобщиха, че доставките от “Газпром” се пренасочват от сепаратистите към два от подкрепяните от Русия региона в източната част от страната, предава Ройтерс. От компанията обаче не дават доказателства за тези действия.

От “ГТС Украйна” настояват “Газпром” да пренасочи потока през друга входна точка, но от руската компания уточняват, че това не е възможно по технически причини.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Бойчо Попов
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!