Особеностите на “Делта” варианта – лечението му е по-трудно

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
132

PCR тест не е достатъчен да се определи с кой вариант е заразен човек

Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Обичайният PCR тест не е достатъчен, за да се определи с кой вариант на коронавирус е заразен човек. Как се поставя точната диагноза за COVID-19, причинен от “Делта” варианта и как тя влияе на лечението на болестта, разказва Александър Чепурнов, ръководител на лабораторията за особено опасни инфекции към Федералния изследователски център по фундаментална и транслационна медицина пред радио “Спутник”.

Открит за първи път в Индия, “Делта” вариантът на коронавируса се разпространи в целия свят, включително в Русия. Сред основните му характеристики е по-краткия инкубационен период, в сравнение с предишните видове на причинителя на болестта. И още, това води до появата на допълнителни симптоми при пациентите, като нарушения във функционирането на стомашно-чревния тракт, предава БГНЕС.

Все още няма надеждна информация дали “Делта” вариантът води до по-тежко протичане на коронавирусната инфекция, каза Александър Чепурнов. Но за лекарите е по-трудно да лекуват заболяване, причинено от нов вариант на коронавирус.”Вариантът “Делта” е по-труден за лечение, тъй като за варианта “Ухан” вече е разработено много, а тук роля играят гастроентерологичният компонент и скоростта на развитие на болестта”, обясни вирусологът.

Лекарите са принудени да коригират установените протоколи за лечение на коронавирусна инфекция, като вземат предвид характеристиките на щама “Делта”.

“Лекарите постоянно казват, че са принудени да променят протоколите за лечение, че протоколите, разработени за варианта от Ухан, работят по-зле”, допълва Александър Чепурнов.

В такава ситуация е важно да се установи точно с кой щам на коронавируса се е заразил пациентът. Но конвенционалните PCR тестове не позволяват това, каза вирусологът.

“Определянето дали пациентът има алфа или делта вариант е доста неприятно и скъпо, тъй като е необходимо да се извърши секвениране (разшифроване на генома на вируса, бел. ред.) у болни, макар и на неголеми, но значителни участъци (геномът на вируса, бел. ред.), за да се разбере от какво точно боледуват. Това съсем не е PCR тест. PCR тест може да се направи много по-евтино и по-бързо, но тук са необходими повече усилия на този етап”, уточни той.

Обикновените тестови системи трябва да бъдат допълнително персонализирани, за да идентифицират специфични варианти на коронавируса.

“Над това ще се работи, каза в заключение Александър Чепурнов.

По публикацията работи: Петя Славова
dnes.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!