Опасни за човека комари могат да се заселят в Европа в резултат на изменението на климата

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
117

Най-застрашена е Великобритания

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Тропическите комари, пренасящи болести, може да се заселят в Обединеното кралство поради затоплящия се климат в страната, предупредиха от Агенцията за здравна сигурност на кралството (UKHSA).

По-дългите и по-горещи лета биха могли да превърнат страната в подходящо място за размножаване на т.нар. „тигрови комари“ (Aedes albopictus), които предпочитат да се заселват в градовете и могат да пренасят много опасни вируси, включително тези, които причиняват денга и треска от Западен Нил.

Последният вид вече се е заселил в Южна Европа – само във Франция през последните 2 години са отбелязани 50 случая на инфекция с денга сред хора, които не са пътували извън страната. На 1 септември в Париж за първи път беше проведена мащабна акция за борба с комарите, за да се елиминира възможността за разпространение на болестта в столицата.

От UKHSA отбелязват, че във Великобритания тигровите комари вече се хващат в специални капани, които агенцията използва, за да следи ситуацията. Прогностичен модел, създаден от експерти от Ливърпулското училище по тропическа медицина, показва, че до 50 години тигровите комари ще се заселят в Уелс и голяма част от Англия, присъединявайки се към 36-те вида техни братовчеди, които вече обитават кралството.

„С промяната на климата летата стават все по-топли, сезоните се удължават и всеки път, когато комарите пристигнат в страната, е по-вероятно те да решат да се заселят тук“, каза Джолиън Медлок, ръководител на медицинската ентомология в UKHSA, цитиран от Sky News.

Лятото на 2018 г. беше най-горещото в Обединеното кралство, регистрирано от 1884 г., а през лятото на 2022 г. страната регистрира първата температура над 40 градуса. Тази седмица в южната част на Англия въздухът ще се затопли до 32 градуса.
fakti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!