Омикрон – перфектният ендемичен вирус?

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
232

Мнозина експерти са на мнение, че този вариант изисква специално нагодена към него ваксина

Европа регистрира все повече случаи на зараза с новия вариант на коронавируса. След като Омикрон се разпространи бързо из Великобритания и Дания, става ясно, че и в Германия случаите на инфекции с него растат.

Вариантът Омикрон (B.1.1.529) се характеризира с множество промени в генетичната информация на вируса на редица ключови места. Над 30 мутации има само в шпайковия протеин по повърхността на вируса, с който той се прикрепя към човешките клетки. Някои от тези мутации причиняват именно по-голямата му прилепчивост.

Актуалният проблем се състои в това, че досегашните ваксини са нагодени към шпайковия протеин на онези варианти на коронавируса, които се появиха в началото на пандемията. Възможно е да се окаже, че Омикрон не се влияе силно от разработените до момента ваксини. Освен това Омикрон поначало е по-силно заразен от мутацията Делта, например, казва физикът Дирк Брокман от Хумболтовия университет в Берлин, цитиран от DW.

Според преценките на Европейската здравна служба ECDC, Омикрон вероятно ще стане доминиращ вирусен вариант в Европа още в първите два месеца на 2022 година.

От BioNTech/Pfizer смятат, че две дози от тяхната ваксина явно не осигуряват достатъчна защита от Омикрон и препоръчват непременно да се постави бустерна доза. Проучване във Великобритания показа, че 15 седмици след втората доза от ваксината на BioNTech ефективната защита от Омикрон спада до ниво от 34%. При хората, ваксинирани с две дози от препарата на AstraZeneca, на практика не се отчита никакво защитно действие срещу симптоматична инфекция. Две седмици след поставяне на бустерна доза обаче ефективната защита и при двата препарата се повишава до над 70%.
bgonair.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!