Обвинения в Лондон – министър не декларирал милиони на съпругата си

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
226

Акшата Мурти е по-богата от кралицата с дялове за 430 млн. паунда

 

Снимка: Bloomberg
Депутати от Лейбъристката партия поискаха от британския правителствен надзорен орган по въпроси на етиката да провери дали министърът на финансите Риши Сунак е нарушил министерския кодекс, след като не е декларирал многомилионното портфолио от дялове на неговата съпруга и семейството й, предаде БНР.

Още в петък „Гардиън“ изнесе информация, че съпругата на Риши Сунак – Акшата Мурти – е по-богата от кралицата с притежаваните от нея дялове за 430 милиона паунда в многонационалната IT компания Infosys, основана от нейния баща и е контрактор към британското правителство и държавни органи. Тя също притежава преки дялове в поне още 6 британски компании.

Нищо за това не е споменато в официално декларираните от Сунак доходи и сега лейбъристите настояват за проверка. По закон министрите са длъжни да публикуват подробности за всички финансови активи, притежавани от тях и близкия им семеен кръг, защото може да се окаже , че има конфликт на интереси.

Заключението на надзорния орган не е обвързващо, но обикновено правителството се съобразява с препоръките му. Сунак и Мурти не отговориха пряко на публикациите. От министерството на финансите заявиха, че Сунак е направил пълна декларация за активите на съпругата му пред държавните служители, които не са имали възражения.

По публикацията работи: Елка Василева

dnes.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!