Какъв е планът за ваксинация срещу COVID-19 на Великобритания?

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
353

Великобритания се готви за безпрецедентна кампания по ваксиниране срещу коронавирус, която да започне още през втората седмица на декември. За целта бе назначен специален зам.-министър, който да я ръководи, съобщава 24 часа.

Британски медии разкриха, че е променен обявеният график за ваксиниране и първи ще бъдат на хората над 80 г. в старчески домове и техният персонал, а медиците на първа линия.

Причината е естеството на ваксината на “Pfizer”/“BioNTech”, която се очертава да бъде първата разрешена от британските регулационни органи през следващите дни. Тя трябва да се съхранява при минус 70 градуса и срокът ѝ на годност в обикновен хладилник е само 5 дни.

Освен това е установено, че ако бъде местена повече от четири пъти, може да се намали нейната ефективност. Великобритания е поръчала 40 млн. дози от ваксината, като първите 10 млн. трябва да пристигнат до края на годината. Транспортирането им ще стане от завода на “Pfizer” в Белгия около 7 декември, след което от основен център ще се разпределя към различни болници в страната. Затова е много трудно първо да бъдат ваксинирани хората в старческите домове, каквито бяха първоначалните планове.

Те обаче ще получат безплатно витамин D, тъй като няколко проучвания показаха, че липсата му има връзка с по-тежкото протичане на болестта от коронавирус. Междувременно премиерът Борис Джонсън е изправен пред бунт в собствената си партия, след като се оказа, че 99% от Англия ще трябва да останат при сериозни ограничения и след края на националната блокада в сряда, която ще бъде заменена с регионални мерки. Тъй като обаче степента на заразяване продължава да е висока почти навсякъде, забраната за смесване на закрито между хора от различни домакинства остава.

Вицепремиерът Майкъл Гоув даже допусна, че това ще е така до Великден с малко изключение от 5 дни по Коледа. Джонсън обаче изпрати писмо до съпартийците си, в което ги уверява, че ограниченията ще бъдат премахнати на 3 февруари, и моли да ги подкрепят при гласуването им в парламента днес.

© Actualno.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!