НПО отхвърли възможността талибани да са убили лекарите в Афганистан

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
412

Неправителствената Организация за международна помощ изрази съмнения, че именно талибаните

са убили десетимата медици в събота, предаде „Ройтерс“. Според неправителствената организация все още не е ясно кой е отговорен за нападението над лекарите и техните афганистански придружители.

Коментарите на директора на организацията Дърк Франс са напълно противоположни на тези на държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън, която веднага обвини ислямистката организация за терористичния акт.

Талибаните твърдят, че са убили лекарите, защото са носили със себе си Библии, написани на дари – един от двата основни афганистански езика – и са проповядвали християнството, но според Франс дори и някои от тях да са носели Библии, те със сигурност не са били на дари. Той отхвърля възможността талибаните да са го извършили, защото обикновено групировките поемат отговорността за нападения часове след тях, а в случая не е така.

Друга ислямистка организация обаче, също твърди, че е отговорна за нападението, докато Франс казва, че най-вероятно лекарите са станали жертва на бандити, тъй като са откраднати ценни предмети.

Дърк Франс спомена, че афганистански шофьор от групата е под наблюдение на Министерство на вътрешните работи в Кабул, но не поясни дали е заподозрян или не. Шофьорът Сафюла е свидетел, но освен него има и други, допълни той.

Сред убитите са шестима американци, германец и британец. Телата на жертвите ще бъдат транспортирани до Америка, където ще им бъде направен аутопсия.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!