Износът на Германия най-висок от фалита на “Леман брадърс”

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
4101

ай-голямата европейска икономика, тази на Германия, отчете най-високия си износ през юни от

фалита на инвестиционната банка “Леман брадърс”. Месечният ръст от 3.8 на сто беше и близо два пъти по-висок от прогнозирането. Според статистиката като обем износът на страната е достигнал 86.4 млрд. евро, което надвишава данните от октомври 2008 г. насам.

Това според “Файненшъл таймс” е поредният сигнал за започнало възстановяване на германската икономика. Допълнително на това Прибалтийският регион отчита успокояване на рецесията, макар и състоянието на местната икономика да остава крехко.

За това свидетелстват последните данни за брутния вътрешен продукт (БВП) на Латвия и Литва, които преживяха най-тежко в Европейския съюз икономическата криза – с двуцифрено свиване на икономиките си през 2009 г.

Според данните БВП на Латвия се е понижил с 3% на годишна база през второто тримесечие – никак немалък спад, но все пак далеч под цифрите, които страната отчиташе миналата година (през третото тримесечие на 2009 г. годишният спад на БВП на Латвия надхвърли 19%).

През първото тримесечие на тази година икономиката на републиката се е свила с 5.1% на годишна база, показват данните на Евростат. Това показва плавно завръщане към икономически растеж и според латвийския премиер Валдис Домбровскис именно това ще се случи през втората половина на годината. “Тези цифри доказват, че Латвия ще продължи по пътя на икономическия растеж през второто полугодие”, заяви в понеделник Домбровскис, цитиран от “Блумбърг”.

Съседката Литва вече успя да реализира икономически растеж – според данните за второто тримесечие той е 1.1% спрямо второто тримесечие на миналата година. “Много изненадващо е да видим толкова положително развитие, което е много по-добро от прогнозите”, коментира икономистът на Данске банк Виолета Кливиен. Макроданните за Литва миналата година не бяха по-добри от тези на Латвия.

Всъщност двете страни отчетоха най-тежката рецесия от всички членки на ЕС. Все още Естония не е публикувала данни за БВП за второто тримесечие. От следващата година Естония ще стане 17-ата членка на еврозоната, което според анализатори ще ускори икономическото й възстановяване. Освен това Естония предприе тежки фискални реформи, с които задържа държавния си дълг и бюджетен дефицит на ниски равнища.

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!