Ново разкритие! Специални части от няколко западни държави се намират на украинска територия

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
138

Шефът на Пентагона обяви, че “ще бъде обърнато всяко камъче”, за да се разкрие течът на информация

Aerial view in 2018 from above the Potomac River

Според документите, които датират от 23 март, най-голям е контингентът на Великобритания – 50 души, следват тези на Латвия, Франция и Нидерландия

Специални части от няколко западни държави се намират на украинска територия. Това е поредното разкритие от документите за военния конфликт, които изтекоха в интернет, съобщава БНТ.

Това само потвърди информация, с която се спекулираше от месеци. Според документите, които датират от 23 март, най-голям е контингентът на Великобритания – 50 души, следват тези на Латвия, Франция и Нидерландия, пише в. “Гардиън”.

 

От началото на войната в Украйна британското правителство не е разкривало информация за това, че представители на британските сили за специални операции може да са действали в Украйна. През юни 2021 г. обаче британското посолство в Киев заяви, че британски специални части са провели съвместни тренировъчни дейности с украинските сили.

Британското министерство на отбраната отказа да коментира разкритията и да отговаря на въпроси за възможно присъствие на британски военнослужещи в Украйна през последните месеци. Въпреки това министерството заяви в публикация в Туитър, че в изтеклите документи има сериозни неточности.

В книжата обаче не се казва къде се намират спецчастите, нито каква е мисията им. Американският министър на отбраната Лойд Остин заяви, че разследването на изтичането на секретните документи ще продължи и “ще бъде обърнато всяко камъче”, за да се разбере кой ги е разпространил.

Остин е разговарял с украинския си колега Олексей Резников и увери, че Киев разполага с план за действие и продължава изпълнението му.

“Те разполагат с голяма част от ресурса, който им е необходим, за да бъдат успешни. Обучили сме голямо количество военни. Предоставили сме им значителна помощ. И аз мисля, че се чувстват в много добра позиция и остават съсредоточени в увеличаване на боеспособността си и когато решат – да започнат своето контранастъпление”, заяви Лойд Остин, министър на отбраната на САЩ.

 

Документите, чиято автентичност не е потвърдена и от които се прави предположение за присъствието на британски военни в Украйна, са част от порцията изтекли разузнавателни документи на САЩ, които бяха публикувани на геймърската платформа “Дискорд” (Discord). Понастоящем източникът на документите продължава да е неизвестен, отбелязва “Гардиън”.

 

Директорът на Централното разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс определи изтичането на информация като “доста неблагоприятно”. Трябва да извлечем поуки и от това как можем да затегнем процедурите, допълни той.

Разследващите работят, за да установят кое лице или група може да са имали способността и мотивацията да публикуват разузнавателните доклади. Изтичането може да бъде най-вредното издаване на информация от правителството на САЩ след публикуването през 2013 г. на хиляди документи в WikiLeaks.

 

Част от най-чувствителната информация се предполага, че са свързани с военния капацитет и недостатъците на Украйна, а в един документ се споменава малкият брой западни специални сили в страната.

Междувреметто от изтеклите документи става ясно, че Сърбия, единствената страна в Европа, която отказа да наложи санкции на Русия за нахлуването й в Украйна, се е съгласила да достави оръжия на Киев или вече ги е изпратила, според секретен документ на Пентагона, съобщи Ройтерс.

Документът, обобщение на отговорите на европейските правителства на исканията на Украйна за военно обучение и оръжия, бе сред десетки класифицирани документи, публикувани онлайн през последните седмици в това, което може да бъде най-сериозното изтичане на американски тайни през последните години, отбелязва Ройтерс.

Озаглавен “Европа/Отговор на продължаващия конфликт Русия-Украйна”, документът под формата на диаграма изброява позициите на 38 европейски правителства в отговор на украинска молба за военна помощ. Графиката показва, че Сърбия е отказала да предостави обучение на украинските сили, но се е ангажирала да изпрати оръжия или вече ги е доставила. Освен това се казва, че Сърбия има политическа воля и военна способност да предоставя оръжие на Украйна в бъдеще.

Документът е с гриф “Секретно” и NOFORN (“Да не се предоставя на чужди граждани”), което забранява разпространението му на чужди разузнавателни служби и армии. Той е с дата 2 март и е щампован с печата на офиса на Обединените началник-щабове.

Ройтерс отбелязва, че не е могла независимо да провери автентичността на документа. Кабинетът на сръбския президент Александър Вучич и посолството на Украйна не са отговорили веднага на молбата на агенцията за коментар. Пентагонът също не е отговорил веднага на въпроси относно споменаването в документа на Сърбия, а преди това е отказал да коментира който и да е от изтеклите документи.

Правителството на Вучич обяви неутралитет по въпроса за войната в Украйна, въпреки дълбоките исторически, икономически и културни връзки на страната с Русия.

“Ако този документ е точен, той или показва двуличието на Вучич по отношение на Русия, или той е подложен на огромен натиск от Вашингтон да достави оръжие на Украйна”, заяви Януш Бугайски, експерт по Източна Европа към фондация Джеймстаун, институт за външна политика.

Москва заяви през март, че е поискала от Белград официално обяснение във връзка с предполагаеми доставки на оръжие за Украйна. Производителят на оръжия Крушик от Валево отрече да е предоставяла ракети или друго оръжие на Украйна, а президентът Вучич окачестви твърденията като огромна лъжа.

“Ние не сме изнасяли никакви оръжия или боеприпаси за Русия или Украйна”, каза той по време на посещението си в Катар на 5 март.

От началото на войната през февруари миналата година Вучич се опитва да балансира тесните връзки с Москва с целта си да се присъедини към Европейски съюз. Но Сърбия е единствената между 44 европейски страни, която се въздържа да наложи санкции на Русия.

Междувременно Киев отрече твърденията на основателя на частната военна компания “Вагнер” – Евгений Пригожин, че руснаците контролират около 80% от Бахмут.

Тежки сражения продължават да се водят в Запорожка област.
epicenter.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!