Нова рецесия заплашва Европа

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
335

Икономиката на еврозоната ще се свие през първите три месеца на 2021 г.

Снимка: Betty Laura Zapata/Bloomberg

Икономиката на еврозоната вероятно ще се свие отново в началото на тази година, тъй като пандемията потапя региона в двойна рецесия.

Анализатори, включително JPMorgan Chase & Co. и UBS Group AG, понижават прогнозите си, отчитайки подновяването на ограничителните мерки и перспективата, че новият щам на коронавируса от Великобритания ще се разпространи и на континента, пише Bloomberg.

Добавете забавянето на ваксинацията към прекъсванията на търговията заради Brexit и сцената е готова за второ поредно тримесечие на спад на брутния вътрешен продукт. Това би било дежа вю от началото на 2020 г. Макар сега понижението да не е толкова голямо, то би увеличило натиска върху задлъжнелите правителства и Европейската централна банка, която следващата седмица се събира, за да определи посоката на политиката си за предоставяне на повече финансова подкрепа.

 

 

Данните показват, че въпреки че икономическата активност в еврозоната се засили през първата седмица на тази година, когато хората се върнаха на работа, тя е далеч по-ниска от тази преди година.

„Блокадите и бавните ваксинации не помагат“, коментира Катарина Утермол, старши икономист в Allianz.

Bloomberg Economics прогнозира, че икономиката на еврозоната ще се свие с около 4% през първите три месеца на 2021 г., въз основа на песимистичните предположения за това колко дълго ще продължат ограниченията. Преди това беше прогнозиран ръст от 1,3%.

JPMorgan, която смята, че икономиката е претърпяла огромен спад от 9% през четвъртото тримесечие на 2020 г., сега прогнозира понижение от 1% през първото тримесечие на тази година в сравнение с по-ранната прогноза за растеж от 2%.

UBS очаква спад от 0,4% за първото тримесечие в сравнение с по-ранните очаквания за ръст от 2,4%. Goldman Sachs Group Inc. предвижда леко свиване, с голяма несигурност и „рискове, обърнати допълнително към посока надолу“.

Brexit също оказва влияние. ING казва, че в допълнение към сътресенията от вируса, износът може отново да отслабне след засилването си в края на годината, тъй като компаниите от еврозоната бързаха да доставят продукти до Обединеното кралство преди евентуален Brexit без търговска сделка.

Холандската банка очаква нулев растеж „в най-добрия случай“ през следващите три месеца и заяви, че икономиката ще се върне на предпандемичното си ниво чак до 2023 г. „2021 г. започва с грешен крак. Началото на ваксинационната кампания беше бавно и понякога хаотично“, коментира главният икономист Петер Ванден Хюте.

Налице са значителни различия между държавите членки. Германия се възползва от по-голямата си зависимост от производството, като фабриките остават отворени, докато правителствените блокади затвориха малки магазини, продаващи стоки, които не са от първа необходимост – голяма част в сферата на хотелиерството.

Bloomberg Economics обяви, че най-голямата европейска икономика вероятно е успяла да отчете известен растеж през четвъртото тримесечие. Междувременно германският канцлер Ангела Меркел заяви във вторник, че може да се наложи строгите ограничения да останат в сила до края на март.

Страни като Франция, които разчитат повече на услугите, са по-силно засегнати. Френският министър на финансите Брюно Льо Мер заяви във вторник, че прогнозата му за 6% възстановяване на БВП през 2021 г., което би било най-бързият растеж от 50 години, ще бъде „предизвикателство“.

Всички правителства са под засилен натиск да подкрепят компаниите и работниците с фискална помощ.

Централната банка вече е изготвила програмата си за изкупуване на облигации до март 2022 г. Това означава, че може да премине през тази година без големи корекции в политиката. Citigroup казва, че програмата все пак ще трябва да бъде удължена отново.

Лятна изненада?

Повечето икономисти прогнозират, че ще настъпи второто тримесечие – след повече от година на несгоди в крайна сметка започва възстановяване. То може да бъде силно, поне първоначално, след като се намалят ограниченията и броят на заразените се понижи, тъй като по-голямата част от населението ще бъде ваксинирано.

Търсенето може да доведе до освобождаване на част от стотиците милиарди евро неволни спестявания на потребителите, което от своя страна да предизвика временно засилване на инфлацията.

До втората половина на годината безпрецедентният фонд за възстановяване от 1,8 трилиона евро и многогодишният бюджет трябва да подпомагат растежа – публични инвестиции, които ще бъдат от решаващо значение, ако компаниите искат да поправят финансите, изтощени от кризата.

„Очакваме правителствата да предоставят постоянна подкрепа, за да подпомогнат възстановяването, с преминаване от подкрепа на доходите към стимулиране на търсенето“, заяви икономистът на UBS Райнхард.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!