Нобеловият медал на Дмитрий Муратов бе продаден за над 103 млн. долара

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
67

Всички постъпления ще отидат в помощ на разселените деца на Украйна

Дмитрий Муратов по време на търга в Ню Йорк. Снимка: Michael M. Santiago/Getty Images

Дмитрий Муратов, който получи Нобеловата награда за мир през 2021 г. заедно с филипинската журналистка Мария Реса и е редактор на един от последните големи независими вестници в Русия, продаде на търг Нобеловия си медал за рекордната сума от 103,5 млн. долара. Постъпленията ще отидат за децата, разселени от войната в Украйна, предава Ройтерс.

Всички постъпления от търга, който съвпадна със Световния ден на бежанците в понеделник, ще отидат за УНИЦЕФ в помощ на децата на Украйна, каза Heritage Auctions, която извърши продажбата в Ню Йорк, в изявление.

Вестник „Новая газета“ на Муратов, силно критичен към президента Владимир Путин и правителството му, спря дейността си в Русия през март след предупреждения от държавата за начина, по който отразява войната в Украйна.

Натискът срещу либералните руски медии продължава под управлението на Путин от 1999 г. насам, но се засили, след като Москва нахлу с войските си в Украйна на 24 февруари. Муратов бе нападнат с червена боя през април.

Основните руски медии и държавни организации следят отблизо езика, използван от Кремъл, за да опише конфликта с Украйна, който Москва нарича „специална военна операция“ с цел гарантиран на руската сигурност и денацифицирането на съседната държава. Киев и западните му съюзници казват, че това е непровокиран акт на агресия.

Според американски медии търгът за медала на Муратов е счупил рекорда за всеки Нобелов медал, някога продаван на търг, като според твърденията предишната най-висока достигната цена е била малко под 5 млн. долара.

„Тази награда не може да се сравнява с нито една друга търгова оферта до момента“, каза Heritage Auctions в изявление преди продажбата.

„Муратов, с пълната подкрепа на екипа си от „Новая газета“, ни позволява да продадем на търг неговия модел не като колекционерска стойност, а да бъде събитие, което той се надява положително да повлияе на живота на милиони украински бежанци“.

Муратов, който съосновава „Новая газета“ през 1991 г., спечели Нобеловата награда за мир през 2021 г. заедно с филипинската журналистка Мария Реса. Според комитета по Нобеловата награда тя им се присъжда заради „усилията им да опазят свободата на изразяване, която е предпоставка за демокрация и траен мир“.

Муратов, който обеща да дари около 500 хил. долара от парите от тази награда за благотворителност, посвети Нобела си на шест журналисти на „Новая газета“, убити от 2000 г. насам.

Списъкът включва журналистката Анна Политковская, критик на войната на Русия в Чечня, която беше убита през 2006 г. в асансьора на сградата, в която живееше в Москва.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!