Николай Овчаров: Става дума за мощи, за които се предполага, че са на Йоан Предтеча

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
421

"Това са мощи, за които се предполага, че са на Йоан Предтеча. Ще следя с интерес дали ще има допълнителни изследвания",

заяви археологът Николай Овчаров в Кърджали, предаде БТА. Той коментира откритите край Созопол части от ръка, лицева част и зъб, за които беше съобщено, че са на Йоан Кръстител.  Според Овчаров изказването на министъра без портфейл Божидар Димитров (бел. ред. “шибан народ, шибани колеги”) по отношение на българската археология е провокирала “примитивни страсти”. Димитров вчера отказа да се извини за думите си.

“А тя е вече на 130 години и е сред челните в българската наука, и не заслужава подобна оценка”, смята още Овчаров. Вчера Асоциацията на българските археолози изпрати писмо до премиера Бойко Борисов, в което изразява възмущение от поведението на министъра без портфейл Божидар Димитров.

“Обидни квалификации както към народа на България, така и към една професионална общност, полагаща неимоверни усилия за изучаване, опазване и пропагандиране на културното наследство на страната ни, компрометират България и нейните управляващи пред Европа и света. Това е и причината българските археолози да се чувстват огорчени”, гласи писмото.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!