Брюксел: Русия не е искала помощ от ЕС за пожарите

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
235

Русия не е искала досега официално помощ от Европейския съюз (ЕС) заради бушуващите

в страната пожари, съобщи днес говорител на Европейската комисия (ЕК), цитиран от БТА.

Еврокомисарят Кристалина Георгиева, която отговаря за хуманитарната помощ и реакцията при кризи, е в контакт с руските власти. Тя е изразила готовността ни да окажем помощ. Досега обаче не е отправено искане от Русия в нашия Център за мониторинг и информация, допълни говорителят.

Този център се задейства при кризи и природни катастрофи след като към него бъде отправено искане за помощ. То се препраща веднага във всички страни от ЕС, които осигуряват необходимата помощ според възможностите си.

Центърът за мониторинг и информация е елемент от европейската солидарност и няколко пъти бе изпитан успешно. Не трябва да се създават паралелни структури, важно е да се засилят координацията и планирането при оказване на помощ при бедствия, изтъкна още говорителят.

Вчера руският в. “Новая газета” съобщи, че смогът в Москва, причинен от пожарите, е причина за смъртта на около 200 души на ден. Дългоочакваното захлаждане в Русия, което ще помогне и в борбата с огнената стихия, се очаква от неделя.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!