Неочакваното свиване на британската икономика увеличи опасенията за забавен ръст

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
385

Великобритания не е единствената страна, която се бори с рекордна инфлация, посочва финансовият министър Риши Сунак

Снимка: Bloomberg L.P.

Икономиката на Великобритания неочаквано се е свила през април, увеличавайки опасенията за забавяне три дни преди Английската централна банка (АЦБ) да вземе решение за лихвеното повишение, съобщи Ройтерс.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се е свил с 0,3% на месечна база през април, докато очакванията на икономистите, анкетирани от Ройтерс, бяха за среден ръст от 0,1%.

Това е бил първият месец от януари миналата година, в който всички сектори са имали отрицателен принос към месечния БВП.

Икономиката на страната е щяла да се разрасне с 0,1%, ако се изключи въздействието от намаляването на правителствените програми за тестване и проследяване на коронавируса и за ваксиниране, обясняват от националната статистическа служба на страната (ONS).

В трите месеца до април показателят е нараснал с 0,2% – рязко забавяне в темпа на растеж спрямо увеличението от 0,8%, отчетено в трите месеца до март. Прогнозите от анкета на медията бяха за ръст от 0,4% в периода февруари-април.

“Много респонденти посочиха, че покачването на разходите за продукцията е повлияло на бизнеса им”, допълват от ONS.

Финансовият министър Риши Сунак заяви, че страната не е единствената, която се бори с рекордна инфлация и с последиците от войната в Украйна. “Страните по света преминават през по-бавен растеж и Великобритания не е имунизирана срещу тези предизвикателства”, каза той в свое изявление.

Въпреки забавянето очакванията са АЦБ да завиши лихвите за пети пореден път този четвъртък, като повечето икономисти очакват още едно увеличение в размер на 25 базисни пункта.

Прогнозите на банката са, че инфлацията в страната ще надмине прага от 10% през последното тримесечие на тази година.

По статията работиха: Симона Гоцова, редактор Бойчо Попов
Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!