Недостигът на здравен персонал във Великобритания води до забавяне на лечението на пациенти с рак

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
198

Пациентите с рак във Великобритания са изправени пред животозастрашаващо забавяне на лечението поради недостиг на персонал в Националната служба по здравеопазване, сочи проучване, включващо всички онкологични центрове в страната. Изследването, проведено от Кралския колеж на радиолозите (RCR), показва, че 88% от директорите на центровете изпитват притеснения относно липсата на здравни работници, която засяга качеството на грижите.

На 8 юни 2023 г. Кралският колеж на радиолозите публикува два доклада. Единият разглежда грижите за раково болните пациенти, а другият – персоналът в клиничната радиология.
До какво води недостигът на персонал?
Докладите на Кралския колеж на радиолозите гласят, че Обединеното кралство има 15% недостиг на клинични онколози, като се предвижда до 2027 г. тази цифра да нарасне до 25%. Изчисленията показват също, че през следващите пет години всеки пети клиничен онколог ще се пенсионира, а над половината (54%) от настоящите свободни работни места остават незаети повече от година.

Недостигът на персонал означава, че пациентите с ракови заболявания чакат по-дълго от необходимото за започване на химиотерапия или лъчетерапия, а някои лекари са принудени да вземат трудни решения относно това на кого да дадат приоритет. Недостигът на персонал също означава, че скъпите медицински устройства, включително линейни ускорители за радиация, не могат да се използват поради липсата на специалисти, способни да ги управляват.

80% от анкетираните директори на онкологични центрове смятат, че недостигът на консултанти по интервенционална радиология е причина пациентите да получават по-инвазивно лечение. Освен това липсата на работна ръка води до забавяне на лечението на пациентите с рак в 97% от центровете през последната година.

Около 90% от анкетираните смятат също, че недостигът на здравни работници ще повлияе на безопасността на пациентите и само един на всеки четирима казва, че има достатъчно персонал, за да осигури безопасна и ефективна грижа.

Поради тази причина в някои от изследваните онкологични центрове пациентите с рак на простатата чакат минимум три месеца, за да получат лечение, докато при тези с рак на гърдата забавянето е от седем до осем седмици.

Мнението на специалистите

„Просто няма достатъчно лекари за осигуряване на безопасно лечение на пациентите с рак и ситуацията ще се влошава допълнително, тъй като все повече специалисти напускат или се пенсионират.“, коментира д-р Катрин Халидей, президент на Кралския колеж на радиолозите. „Действията на правителството са критични. Трябва да обучим повече лекари, като същевременно направим необходимото, за да запазим тези, с които разполагаме. Времето ни притиска – лекарите са напрегнати, стресирани и уплашени за своите пациенти.“

Според главния изпълнителен директор на Cancer Research UK Мишел Мичъл недостатъчното финансиране и лошото планиране от страна на правителството са основните причини за липсата на достатъчно персонал и оборудване за навременна диагностика и лечение на рака. „Призоваваме политическите лидери да действат сега, за да се справят с проблемите с работниците и забавеното лечение.“ Мичъл допълва също, че без дългосрочно и стратегическо планиране, съчетано с достатъчно инвестиции, ще бъде трудно хората да се възползват бързо от животоспасяващи прегледи и ефективно лечение на рак.

Минеш Пател от Macmillan Cancer Support казва: „Macmillan и Кралският колеж на радиолозите бият тревога за опустошителното въздействие на недостига на персонал върху забавянето на диагностицирането и лечението в продължение на години, но кризата продължава да се загърбва от правителствата. В основата на тази криза е неуспехът да се наемат и задържат достатъчно специалисти по ракови заболявания“.

Въпреки резултатите от проучването и мнението на специалистите, Министерството на здравеопазването и социалните грижи заявяват, че специалистите по рак са с 50% повече, отколкото през 2010 г. „Националната служба по здравеопазване наблюдава, лекува и спасява рекорден брой пациенти с рак, но знаем, че има още какво да се направи. Ето защо ние търсим мнения относно нашата стратегия за основни условия и скоро ще бъде публикуван дългосрочен план за здравния персонал, определящ как ще се наемат и задържат допълнително специалисти.“

Източник: Cancer patients face life-threatening delays due to lack of staff, say UK radiologists: https://www.theguardian.com/society/2023/jun/08/cancer-patients-delays-treatment-staff-shortage-uk-radiologists

 

 

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!