Мей ядоса партията си с възможността за „по-мек Brexit“

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
293
Britain's Prime Minister Theresa May walks to give a press conference outside Downing Street, in London, Tuesday, April 2, 2019. May said Tuesday that she will seek to further delay Britain's exit from the European Union and seek to make an accord with the political opposition in a bid to break the Brexit impasse. May made the announcement after the EU's chief negotiator warned that a chaotic and costly Brexit was likely in just 10 days unless Britain snapped out of the political crisis that has paralyzed the government and Parliament. (Jack Taylor/Pool Photo via AP)

Премиерът задава нова посока за Brexit, без да дава яснота каква е тя, смята бизнесът във Великобритания
Снимка: БТА
Британският премиер Тереза Мей предизвика своеобразна война в управляващата Консервативна партия с предложението си за преговори с лидера на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин, пише Financial Times. Причината е, че въпросните дискусии отварят възможност за договаряне на споразумение за „по-мек Brexit“, което да включва членство на Великобритания в митническия съюз на ЕС.

След срещата на британския кабинет снощи, продължила над 7 часа, Мей даде ясно да се разбере, че е готова да се изправи срещу евроскептично настроените членове на Консервативната партия. Тя обяви, че ще се стреми към по-нататъшно отлагане на Brexit, тъй като се опитва да изгради нова кроспартийна стратегия с Корбин относно бъдещите отношения с ЕС. Премиерът обаче добави, че при какъвто и да е съвместен план би могло да се наложи да се одобри споразумението за Brexit, договорено с Брюксел и отхвърлено вече три пъти от британския парламент.

Мей каза още, че се надява да договори новия план с председателя на Лейбъристката партия преди извънредната среща на лидерите на страните членки на ЕС следващата сряда, на която тя възнамерява да поиска отлагане на Brexit след в момента действащия краен срок – 12 април.

Ако пък преговорите с Корбин се провалят, британският премиер планира да проведе „състезателен вот“ в Камарата на общините (Долната камара на парламента) между нейното споразумение и алтернативните възможности за Brexit, обещавайки да уважи резултата от гласуванията. Мей обаче си навлече гнева на евроскептиците от Консервативната партия, отхвърляйки възможността за Brexit без споразумение (т.нар. „твърд Brexit“) в телевизионно обръщение след многочасовата среща на кабинета.

„Това е решаващ момент в историята на островите и ще изисква национално единство, за да изпълним националния интерес. Винаги съм била открита, че бихме могли да постигнем успех с „твърд Brexit“ в дългосрочен план, но излизането със споразумение е най-доброто решение“, каза британският премиер.

Интересно ще е как Мей ще постигне консенсус с Лейбъристката партия. Опозицията е заявила, че подкрепя оставането в митническия съюз на ЕС и близките връзки с единния пазар на Блока, но пък Мей в миналото настояваше, че Великобритания трябва да си изгради собствена търговска политика и да напусне единния пазар на ЕС. Консерваторите и Лейбъристите освен това са в конфликт трябва ли да се провежда втори референдум за членството в ЕС – Корбин нареди на депутатите си да гласуват за ново обществено допитване, докато Мей се противопоставя на това.

„Много е разочароващо, че кабинетът реши да повери финалното изпълнение на Brexit на Джереми Корбин и Лейбъристката партия“, коментира Борис Джонсън, евроскептичният бивш външен министър на Великобритания.

„Това, което беше обявено, беше опит да се прекрати Brexit в опит да се сключи сделка със социалистите. Това е много сериозно“, смята Джейкъб Рийс-Могг, лидерът на про-Brexit настроената Група за европейски изследвания, съставена от депутати на Консервативната партия.

Някои бизнес организации също изразиха недоволство от хода на Мей. Адам Маршъл, председателят на Британската търговска камара, заяви: „Премиерът може и да представи преработена пътна карта, но бизнес общностите нямат много информация накъде сме се запътили. Това е като да бъдете помолени да следвате сателитна навигация към непозната локация – имате натрапчивото чувство, че посоката може да се окаже ръба на скала“.
economic.bg