„Не сме в крак“: Как Обединеното кралство след Брекзит се отдалечава от стандартите на ЕС

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
234

След Брекзит, Обединеното кралство се изправя пред предизвикателства в приспособяването към новите регулаторни стандарти, отдалечавайки се от нормите на ЕС. Пример за това е въвеждането на стандарта за качество UKCA, който налага допълнителни разходи в различни сектори, включително химикалите и строителните материали.

Саймън Блекхам от производителя на изолация Recticel изрази облекчение, когато правителството обяви отлагането на задължителното прилагане на маркировката UKCA. Въпреки това, това решение не засяга строителните продукти, което означава, че Recticel ще трябва да похарчи около £400,000 за повторно тестване на своите продукти в Обединеното кралство.

Три години след Брекзит, много компании се сблъскват със значителни разходи и объркване поради новите регулации. Например, Обединеното кралство не успя да забрани 36 пестицида, които са забранени в ЕС. Това подчертава разминаването между двата регулаторни режима.

Въпреки че правителството на Риши Сунак се опитва да намали търговските търкания с ЕС, като се присъединява отново към научната общност на Horizon и уеднаквява датата за премахване на бензиновите автомобили с тази на ЕС, предизвикателствата остават. Много износители на стоки вече са изправени пред нови тестове и изисквания след влизането в сила на споразумението за търговия и сътрудничество с ЕС.

Питър Керш от производителя на храни за риба WorldFeeds споделя, че фирмата му е изправена пред значителни трудности и разходи при износа за ЕС след Брекзит. Това е добавило 30% към цената на продуктите им.

Лейбъристите обещават да приведат Обединеното кралство по-близо до стандартите на ЕС, но това може да не е достатъчно за справяне с разширяващите се различия в регулациите. Стивън Фипсън от Make UK подчертава, че Обединеното кралство изостава в регулаторния капацитет и не може да се справи с бързо променящите се стандарти на ЕС.

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!