Натрупаното търсене на жилища в Лондон достига 60 млрд. евро към началото на май

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
265

Това е ръст с 20% спрямо същия период на миналата година, сочат данни на консултантска компания

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Към 5 май общият потенциал за инвестиции на всички купувачи на жилищни имоти, регистрирани в консултантската компания Knight Frank в Лондон, е достигнал 52 млрд. паунда (близо 60 млрд. евро), пише онлайн изданието World Property Journal.

За сравнение през същия ден на 2019 г. той е бил 43,5 млрд. паунда (близо 50 млрд. евро), което е ръст с 20%. Данните на компанията показват още, че броят на изгубените продажби в Лондон заради коронавируса расте. Макар че 20% от сделките, които са били в процес на финализиране в началото на пандемията, продължават да се развиват, броят на трансакциите в седмицата до 2 май е бил с 54 на сто под петгодишното средно равнище.

Наблюдава се обаче и вторична тенденция купувачите да започват да се подготвят за живота след блокадата. Спадът на трансакциите през първата седмица на блокадата (седмицата до 28 март) достигна 74%.

Същата тенденция се вижда и при данните за броя на новорегистрираните купувачи. През седмицата до 28 март той е бил със 77 на сто под петгодишното средно равнище в Лондон. През седмицата до 2 май понижението се е свило до 60 на сто. Броят на новите бъдещи купувачи се е удвоил през този период.

Същевременно търсенията в интернет на имоти за продажба в Лондон са били с 12% под петгодишното средно равнище през седмицата до 2 май. За сравнение през първата седмица на блокадата спадът достигна 42%.
Броят на новите купувачи, регистрирани в Knight Frank, е намалял с 60% през седмицата до 2 май, докато броят на новите имоти, пуснати на пазара, се е свил със 74 на сто. През четирите седмици до 2 май предлагането се е понижило повече от търсенето през всяка от седмиците и според компанията тази тенденция ще бъде спирачка за спад на цените.
“Разликата между офертните и продажните цени се увеличава“, отбелязва Том Бил, ръководител на жилищните изследвания за Лондон в Knight Frank. “През април средната продажна цена достигаше 94% от първоначалната офертна цена, което е спад спрямо 97% през януари, някъде по това време започнаха да се очертават последиците от т. нар. скок на Борис. Това отразява откъслечните предоговаряния между купувачи и продавачи, които не се основават на сравними данни“, допълва той.

Индексите на Knight Frank на цените на жилищата в централните и крайните квартали на Лондон за април са почти непроменени спрямо последните 12 месеца. Индексът за цените на жилищата в централните части на британската столица е намалял с 0,3% между март и април, докато годишният спад е достигнал 1,3%. Това е първият път от над една година насам, в който годишното понижение се увеличава.

Средната цена на квадратен метър в Лондон през април достига близо 12 940 хил. евро, като се понижава съвсем леко спрямо 12 970 евро през април 2019 г.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Миглена Иванова
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!