НАТО ще даде на Украйна изтребители F-16, за да приключи по-бързо с руснаците

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
250

Адмиралът от резерва на ВМС на САЩ и бивш главнокомандващ на съюзниците от НАТО Джеймс Ставридис.
Рестартирана е идеята НАТО да предостави изтребители на Украйна. За доставката на такива самолети се заговори в началото на пълномащабното нахлуване на руските войски в страната, но още тогава планът бе замразен.

Това съобщи адмиралът от ВМС на САЩ и бивш главнокомандващ на съюзниците от НАТО Джеймс Ставридис в колонка за Bloomberg.

Според него става дума за предоставяне на самолети МиГ-29 от съветската епоха, каквито ВСУ има на въоръжение, или за излишни американски F-16.

Ставридис заявява, че с настъпването на зимата на практика се оформят два отделни конфликта – един на земята и един във въздуха.

“Във въздушната война над Украйна руснаците имат предимство. На първо място, те разполагат с много по-големи военновъздушни сили със значителен боен опит в Сирия. Руските военновъздушни сили регулярно превръщаха сирийските градове в руини”, отбелязват военният.

Той е убеден, че Западът трябва да окаже по-голяма помощ на Украйна за въздушна война.

“Предоставянето на украинците на повече инструменти за затваряне на собственото им небе може да бъде ключът към това руснаците да започнат преговори, може би още в началото на пролетта, като се има предвид успехът, който Зеленски и неговите военни постигнаха на терен”, смята Ставридис.

Адмиралът от резерва прогнозира, че Киев ще получи по-голям брой високотехнологични ракетни системи въздух-земя (като известната Iron Dome), батареи NATO Patriot и евентуално тактически изтребители.

Какви са характеристиките на изтребителите F-16

Многоцелевият лек изтребител F-16 е разработен от американската компания General Dynamics и за първи път влиза в употреба през 1978 г.

F-16 вече не се произвежда за ВВС на САЩ, но все още се произвежда за износ – той се радва на успех благодарение на своята универсалност и сравнително ниска цена.

Изтребителят е въоръжен с шестцевно въздушно оръдие (6000 изстрела в минута, 511 патрона) и до шест управляеми ракети с малък обсег. Във версията изтребител-бомбардировач той може да носи управляеми ракети “въздух-земя”, управляеми бомби и конвенционални бомби.

Максималната скорост на F-16 е 2410 км/ч.

Военновъздушните сили на ВСУ подчертават, че Украйна се нуждае от изтребители F-15 и F-16. Според военния експерт, полковник от запаса на ВСУ Роман Свитан, американските изтребители F-15 и F-16 могат да помогнат на украинските въоръжени сили да спечелят войната, разпалена от Русия до края на тази година.

Още в началото на септември Politico съобщи, че Украйна е напреднала в преговорите със САЩ за предоставяне на изтребители F-16 и системи Patriot. В края на октомври съветникът на ръководителя на президентската канцелария Михайло Подоляк заяви, че преговорите за прехвърляне на изтребителите F-16 в Украйна се водят от дълго време, но сега шансовете за положителен отговор са много големи.

В същото време командващият военновъздушните сили на САЩ в Европа и Африка генерал Джеймс Хекер изрази мнение, че Украйна вероятно ще получи американски изтребители F-16 едва след две или три години.
offnews.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!