НАТО: Путин е направил голяма грешка в сметките

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
212

Столтенберг: “Безпрецедентни последици” за Русия, ако използва ядрено оръжие

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг разкритикува руския президент Владимир Путин, който заяви днес, че е готов да използва срещу Запада всички средства в своя арсенал, съобщава БТА.

“Това е опасна ядрена риторика“, заяви Столтенберг в кулоарите на годишната сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. В същото време той отбеляза, че това “не е нещо ново, Путин вече го е правил многократно”.
“Ще запазим спокойствие и ще продължим да подкрепяме Украйна”, обеща генералният секретар на НАТО.

В интервю за “Ройтерс” Столтенберг каза, че първата мобилизация на Русия след Втората световна война не е изненада, но ще доведе до ескалация на конфликта, започнал с руското нашествие на 24 февруари.
Според генералния секретар на НАТО действията на руския президент показват “че войната не върви според плановете му”. Ясно е, че Путин е направил “голяма грешка в сметките”, добави Столтенберг.

“Ще се погрижим в Москва да разбират правилно как точно ще реагираме. Разбира се, зависи от това каква е ситуацията и какви оръжия може да използват. Най-важното е да предотвратим това да се случи и това е причината, поради която бяхме толкова ясни в комуникацията си с Русия що се отнася до безпрецедентните последици”, подчерта генералният секретар на НАТО, визирайки евентуално използване на ядрени оръжия от страна на Русия.

Столтенберг заяви още, че сътрудничеството на Китай с Русия след нейното нашествие в Украйна и коментарите му срещу разширяването на НАТО показват защо западният отбранителен съюз трябва да разглежда Пекин като предизвикателство за сигурността.

Това “просто увеличава значението на единството на съюзниците от НАТО и на осъзнаването, че Китай е част от предизвикателствата пред сигурността, с които трябва да се изправим днес и в бъдеще”.

Столтенберг отбеляза също “насилническото поведение” на Китай в Южнокитайско море и спрямо съседни страни и нарушаването на “основни човешки права”.

Източник: БТА
vesti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!