Лондон обяви помощен пакет за бизнеса, който може да достигне 40 млрд. паунда

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
201

Правителството на премиера Лиз Тръс ще компенсира местните предприятия за високите цени на електроенергията и природния газ

Снимка: Bloomberg L.P.

Британското правителство обяви спасителна програма в размер на няколко милиарда паунда, за да помогне на компаниите на фона на растящите им сметки за енергия, които заплашват да доведат бизнесите до финансов колапс, съобщава Bloomberg.

Съгласно плана, обявен в сряда, правителството ще ограничи цените на едро на енергията, които влизат в договорите за газ и електроенергия за бизнеса за шест месеца. След това Лондон ще извърши преглед, който ще определи дали е необходимо удължаване на подкрепата за съответните сектори.

Ценовият таван за бизнеса е определен на 21,1 пенса за киловатчас за електричество и 7,5 пенса за газ, потвърди правителството, след като Bloomberg съобщи за стойностите във вторник. Това би наложило отстъпка от около 50% върху зимния договор за доставка на електроенергия и 25% за газа за следващия месец, но точната отстъпка зависи от това кога е сключен даден договор.

Правителството се опитва да предпази британския бизнес от най-лошите последици от високите цени на енергията, които се повишават, откакто Русия сви потоците на газ по газопроводите към Европа.
Пакетът на британското правителство, който може да достигне 40 млрд. паунда, е предхождан от 130-те милиарда паунда, предвидени от кабинета на премиера Лиз Тръс като компенсация за домакинствата.

Във вторник Тръс предупреди, че съществува риск от закриване на редица бизнеси заради високите сметки за енергия. „Ето защо е правилно правителството да предприеме тези мерки“, изтъкна тя.

Разходите на бизнеса във Великобритания за енергия нямат таван като цените за домакинствата, регулирани от Ofgem, и поради тази причина много малки предприятия може да преустановят дейност.

Освен бизнеса пакетът обхваща организации от обществения сектор, благотворителни организации и потребители в Северна Ирландия, които не са включени в по-широкия потребителски пакет, който вече беше обявен.

Дори с помощта на правителството, предприятията все още ще плащат много по-високи разходи от обикновено, за да продължат да работят. Преди енергията да започне да поскъпва миналата година, цените на едро оставаха сравнително стабилни в продължение на години от около 5 пенса за киловатчас електричество и 4 пенса за газ.
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!