НАТО обещава бързо присъединяване на Финландия

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
43

За балтийските държави Литва, Естония и Латвия днес е исторически ден. Полша също е за бърз прием

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Снимка: EPA/OLIVIER HOSLET

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изтъкна възможността Финландия бързо да се присъедини към военния съюз.

„Ако Финландия реши да кандидатства, тя ще бъде топло посрещната в НАТО, а процесът на присъединяване ще протече гладко и бързо”, заяви Столтенберг.

Членството на Финландия ще укрепи сигурността както на НАТО, така и на Финландия, поясни той. „Финландия е един от най-близките партньори на НАТО, зряла демокрация, член на Европейския съюз и важен фактор за евроатлантическата сигурност”, добави Столтенберг.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски приветства ясно заявената по-рано днес воля на Финландия. Той е казал това на финландския президент Саули Ниинистьо в телефонен разговор, написа Зеленски в Twitter. „Говорихме и за европейската интеграция на Украйна. И – взаимодействие в областта на отбраната“, написа той.
Ръководителят на полското правителство Матеуш Моравецки оцени желанието на политическото ръководство във Финландия като „добра новина за сигурността на Полша и Европа”. „Полша подкрепя присъединяването на Финландия към Алианса възможно най-скоро”, обяви Моравецки в Twitter.

Балтийските държави Литва, Естония и Латвия също приветстват този ход. „Присъединяването на Финландия ще укрепи значително както Алианса, така и сигурността на балтийските държави”, написа в Twitter министър-председателят на Литва Ингрида Шимоните. „Щастлива съм за този велик исторически ден!”. Председателят на Комисията по външни работи в Бундестага Михаел Рот също заговори за „истински исторически момент” в Twitter.

„Нашите северни съседи пишат история”, написа в Twitter ръководителят на естонското правителство Кая Калас. Финландия може да разчита на „пълната подкрепа на Естония”, каза тя и допълни: „Ние подкрепяме бързия процес на присъединяване. От наша страна необходимите мерки ще бъдат предприети бързо“.

Всички членове на НАТО трябва да се съгласят

Засега от България няма коментар по темата.

Президентът на Латвия Егилс Левитс също подкрепя евентуалното присъединяване на Финландия и Швеция към НАТО. „Позитивно настроени сме към това”, казва Левитс. Подобна стъпка ще засили НАТО на север и на изток. „Ето защо присъединяването е много важно и ние го приветстваме“, допълни той.

По-рано в четвъртък президентът на Финландия Саули Нийнистьо и министър-председателят Сана Марин направиха съвместно изявление, в което подкрепиха „незабавното” присъединяване на страната им към НАТО. Очаква се най-северната страна в ЕС да реши да подаде заявление през следващите дни.

Подкрепата за присъединяването на Финландия към НАТО в момента е 70 на сто, каза от своя страна министърът на външните работи на страната Пека Хаависто пред външната комисия на Европейския парламент. Той уточни, че рязкото нарастване на тази подкрепа е довело и до съответните действия на политическите партии в страната:

“Финландия реши да кандидатства за членство в пакта, за да укрепи сигурността и стабилността в Балтийско море и в региона на Северна Европа. Финландия дава сигурност на региона и ще укрепи още повече НАТО като негов бъдещ член. От гледна точка на Алианса, Финландия има солидни демократични акредитиви, отговаря на критериите за членство и осигурява силна национална защита, която е взаимно оперативна с НАТО”.

„Дания, разбира се, ще приветства Финландия в НАТО”, написа в Twitter ръководителят на правителството Мете Фредериксен.

„Съгласен съм с президента Ниинистьо и министър-председателя Марин, че членството в НАТО ще укрепи сигурността както на НАТО, така и на Финландия”, заяви Столтенберг. Членството на Финландия също така ще покаже, че вратата на НАТО е отворена и че Финландия решава самостоятелно своето бъдеще.

Преди да бъдат приети страни в НАТО, всички 30 настоящи членове трябва да дадат съгласието си. Неотдавна генералният секретар на НАТО Столтенберг неколкократно сигнализира, че в рамките на Алианса има широка подкрепа за това. Служител на НАТО в Брюксел наскоро даде да се разбере, че процедурата по одобрение трябва да приключи до няколко седмици. Според него от подаването на заявлението до подписването на протоколите за присъединяване могат да минат само около две седмици.

След като процесът на присъединяване в рамките на НАТО приключи, протоколите за присъединяване все още трябва да бъдат ратифицирани в 30-те държави от алианса. Според оценки на дипломати този процес може да приключи след шест до осем месеца.

А Кремъл осъди идеята, че нейната съседка Финландия ще се присъедини към пакта. И нарече това намерение „заплаха за сигурността на Русия”.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!