Наши работници задържани без визи в Лондон

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
930

През последните 48 часа няколко десетки граждани на ЕС бяха задържани на летищата във Великобритания, пише The Guardian. Отбелязва се, че това се дължи на новите правила за влизане на британска територия: сега гражданите на ЕС не могат да идват във Великобритания в търсене на работа без да имат предварително получена виза.

Гражданите на ЕС, пристигащи във Великобритания, се събират на групи и се задържат в специални центрове за задържане на летищата, съобщава The Guardian. Отбелязва се, че това се дължи на новата политика, която влезе в сила след Брекзит.

Посланикът на България във Великобритания Мартин Райков е потвърдил за няколко такива случая. Посолството ни е разгледало оплаквания, при които обратен полет не е бил достъпен в рамките на 24 часа след пристигането и забраната за влизане във Великобритания, в резултат което български граждани са били задържани в център за незаконни имигранти и след няколко дни депортирани, пише Новини Лондон.

Това се е случвало и с граждани на Испания, Италия, Франция и Гърция, а най-вероятно и с още много други европейци. Официална информация за броя на задържаните и депортираните, европейски граждани от властите на Острова няма.

Според вестника, наред с другото, на европейците, които идват на интервюта за постъпване на работа, е отказано влизане. Задържанията им са свързани с факта, че сега не е ясно дали гражданите на ЕС имат право да идват във Великобритания на интервюта, така че по-късно, след като са получили предложение за работа, да се върнат в ЕС и да започнат да действат за получаване на работна виза.

Освен това сега гражданите на ЕС нямат право да провеждат неплатени производствени практики и стажове на британска територия.

The Guardian разказва историята на една от десетките граждани на ЕС, задържани на летищата във Великобритания през последните 48 часа. Тя от Испания, на име Мария. Подобно на мнозина, тя смяташе, че има право да дойде тук в търсене на работа, особено като се има предвид, че преди това е живяла и работила във Великобритания.

Според нея, когато служителите на граничния контрол на летището й съобщили за депортацията, тя предложила да плати за обратния полет до дома още същия ден, но вместо това била изпратена в центъра за депортиране на Yarl’s Wood.

Мария трябваше да прекара три стресиращи дни там, тъй като се страхуваше да не се зарази с коронавирус. „Най-лошото беше, че никой в центъра не можеше да ми каже какво ще се случи по-нататък. Свободата ми беше отнета и не можах да получа правна помощ “, цитира вестникът жертвата. Тя също така отбеляза, че се е срещнала с още няколко души, които са задържани по същата причина.

Осем евродепутати написаха отворено писмо до ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, изразявайки загриженост, че новият подход на британското правителство противоречи на духа на споразумението за Брекзит. На свой ред Лондон подчерта, че новите правила за влизане на британска територия са ясно формулирани и могат да бъдат свободно проучени в интернет, пише Поглед инфо.

standartnews.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!