Насекомите са с крачка по-близо до чиниите на европейците

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
212

Европейският орган по безопасност на храните одобри консумацията на брашнен червей, стимулирайки обещаващия бизнес за производство на буболечки

Производство на брашнен червей във ферма за насекми във Франция. Снимка: Cyril Marcilhacy/Bloomberg

Насекомите се приближават все повече до трапезите на европейските граждани.

Изсушеният жълт брашнен червей, ларва на брашнения бръмбар, е безопасен за консумация както цял, така и под формата на прахообразна добавка, обяви в сряда регулаторът по храните на Европейския съюз.

Позицията на Европейския орган по безопасност на храните (ЕОБХ) е първа стъпка, преди властите да обмислят дали да одобрят продажбата на снаксове, протеинови барчета, бисквити и други храни, съдържащи тази буболечка.
Решението също така е добра новина за бизнеса с отглеждане на насекоми, който според прогнози на изследователската компания Arcluster ще нарасне десетократно до над 4,1 млрд. долара в световен план до 2025 г. Насекомите се налагат като все по-устойчив източник на протеини благодарение на слабото си въздействие върху околната среда и високите хранителни стойности. Бизнесът привлича рекорден размер финансиране чрез рисков капитал, както и вниманието на гиганти в хранително-вкусовия сектор, като Nestle и Cargill.

„Помага за създаването на практика на нов източник на протеин за света по устойчив начин“, казва Хелене Зив, риск мениджър и директор за веригата за доставки на звеното за животински продукти на Cargill.

Това е първата оценка на риска при насекомите като хранителен продукт от ЕОБХ, която има още 14 чакащи кандидатури за оценка на насекоми – от щурци до скакалци. Зелената светлина за брашнения червей ще предостави маркетингови възможности, посочва Андреа Джермини, ръководителка на екипа за нови храни към базирания в Парма ЕОБХ. От регулатора също така предупреждават, че все пак са възможни алергични реакции към червея.

В момента Европа е в сърцето на развиващата се стартъп сцена за насекоми. Европейските власти наливат пари в изследвания и производствени центрове, като блокът вече позволява риби, кучета и котки да консумират храни с насекоми.

Храненето на животни засега дава най-обещаващи резултати. Международната платформа за насекоми за човешка и животинска храна очаква пилетата и свинете да са следващите в списъка, стимулирайки още повече пазара. От очакваното европейско производство на протеин от насекоми през 2030 г. само 10% ще е за човешка храна, а останалото за животинска, изчисляват от базираната в Брюксел лобистка група.

„Има още и още възможности за работа с нови, устойчиви съставки за индустрията за изхранване на животни“, казва Хелене Зив.

Cargill си партнира с InnovaFeed SAS за доставки на протеин от насекоми за храна за риби, а Archer-Daniels-Midland Co. отваря гигантска ферма за т. нар. черна войнишка муха в американския щат Илинойс. Nestle, най-голямата хранително-вкусова компания в света, прибави към портфолиото си и храна за кучета, съдържаща насекоми.

Няколко европейски държави – включително Финландия, Белгия и Холандия, вече разрешават продажби на храни, съдържащи насекоми, в магазините.

Около 2000 различни вида насекоми присъстват в дневното меню на около 2 млрд. души по света, но много потребители в Европа ще трябва да се преборят с това, което управляващият партньор на Five Seasons Николо Манцони определя като факторът на погнусата.

И това не е единствената пречка. Производителите на храна за животни с насекоми се нуждаят от значително финансиране, за да се разраснат и да бъдат конкурентни ценово, посочва Манцони. Индустрията трябва да извърви дълъг път, за да стигне търговските обеми на сектора на морските продукти, казва Ане Мете Баек, директор на Организацията на европейските производители на рибни храни и масла в Копенгахен.

Една от компаниите, които се придвижват към трапезите, е Protix BV, която оперира най-голямата ферма за насекоми в Европа, а сред инвеститорите ѝ са звеното за частен капитал на холандската Rabobank. Компанията отглежда ларви на черна войнишка муха за храна за риби и други домашни любимци, а миналото лято отвори онлайн магазин за храни с щурци и брашнени червеи. През миналата година приходите ѝ са се увеличили повече от четири пъти, посочва в интервю главният изпълнителен директор Кес Артс.

„Толкова е готино да си начело на изцяло нова категория храни“, посочва той. „Ще видим появата на цял нов набор от приложения. Само сме одраскали повърхността на потенциала, който тези малки създания предлагат“, допълва Артс.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Аспарух Илиев
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!