Намеса на полицията и арести на протеста

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
110

Тошко Йорданов от ИТН беше призован няколко пъти от протестиращите

Пред парламента започна вторият за деня протест в защита на Никола Минчев, който бе по-рано днес бе отстранен от поста председател на Народното събрание с гласовете на депутатите на ГЕРБ, ДПС, “Възраждане” и “Има такъв народ”.

Събитието бе организирано във Фейсбук под наслов: “Мафията отстрани Минчев: да защитим европейска България без мафия”.

Движението пред сградата на парламента остана блокирано до късно вечерта. В по-късните часове възникнаха спорове между хора на протеста. Наложи се намесата на полицията и упражняване на сила, за да бъдат разтървани. Не се стигна до сериозни инциденти и наранявания. Имаше арести.

По-рано, когато депутати от “Възраждане” излязоха от НС, част от протестиращите тръгнаха след тях с викове. В крайна сметка полицията успокои напрежението и депутатите на „Възраждане” се качиха на колите си и си тръгнаха.

Протестиращите изпълниха част от пространството на площад “Народно събрание”.

Премиерът Кирил Петков излезе заедно с останалите депутати от управляващата коалиция пред сградата на Народното събрание, за да се срещне с протестиращите.

Той носеше мегафон и се качи на циментовата платформа до стълбището пред централния вход на парламента.

“България има целия шанс да бъде европейска, нормална, цивилизована страна. Само заедно можем да го направим”, обяви Петков.

“Промяната дойде, не могат да ни върнат обратно”, подчерта Петков. Неговата реч бе посрещната с викове “Заедно”, “Никола” и “Мафията вън”. “Сега ще има вот на недоверие, той да не ви разочарова, каза премиерът. Това е една от стъпките, които ще преминем”, увери министър-председателят.

Корнелия Нинова също се качи на своеобразната трибуна да се изкаже, но бе освиркана от множеството. Тя каза, че днес е започнала истинската битка с мафията.

Пред демонстрантите говориха и няколко министри, като Даниел Лорер, който обеща да продължи битката за промяна.

Според генерал Атанас Атанасов “в момента се извършва преврат, който е режисиран от Москва”. Протестиращите изпращаха с аплодисменти управляващите и с освиркване представителите на опозицията.

Тошко Йорданов от ИТН беше призован няколко пъти от протестиращите и когато изелзе, те го замеряха с бутилки с минерална вода и други предмети.
vesti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!