Най-силните паспорти във време на коронавирус

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
290

Какво влияние оказва загубата на свободното движение

Снимка: Unsplashed
Само преди няколко месеца светът се радваше на по-голяма свобода на движение, отколкото по всяко друго време в историята. Въздушният трафик непрекъснато се увеличаваше през цялото последно десетилетие.

А Henley Passport Index, който измерва най-добрите туристически паспорти в света, обяви през януари, че Япония оглавява класацията за 2020 г., като гражданите й могат да посетят рекордните 191 дестинации, без да имат предварително издадена виза.

В световен мащаб гражданите се ползват с безвизов достъп до 107 дестинации средно – почти удвояване спрямо 58 дестинации, които са били отворени за средния пътник, когато индексът стартира през 2006 г.

Но днес, когато 93% от световното население живее в страни със забрана за пътуване поради епидемията от коронавирус, условията за пътуване са временно суспендирани.

Губейки свободата на движение, която вече приехме за даденост, какви са дългосрочните и краткосрочни въздействия върху силата на националните паспорти през 2020 г. и след това?

CNN Travel разговаря с Кристиан Калин, създател на Henley Passport Index, който е известен като „Кралят на паспортите“.

Азия води

Индексът се основава на данни, предоставени от Международната агенция за въздушен транспорт (IATA), и обхваща 199 паспорта и 227 дестинации за пътуване. “Това е широко отражение на геополитическите отношения и мярка за отвореност на страните”, казва Калин.

Япония запазва своята челна позиция в класацията, дори в началото на второто тримесечие на 2020 г., Сингапур остава на второ място, а Германия и Южна Корея с равен резултат са на трето.

Люксембург и Испания се присъединяват към Италия и Финландия на четвърто място, докато Австрия се покачва с една подиция и се присъединява към Дания на пето място.

Индексът се актуализира в реално време през цялата година, както и когато влизат в сила промени на визовата политика в някоя държава.

Въпреки това, безпрецедентните обстоятелства на епидемията от новия коронавирус в някои случаи радикално промениха силата на паспортите.

“Вижте Испания или друга държава, която е под пълна блокада. Преди като испански гражданин сте имали един от най-добрите паспорти в света по отношение на безвизовите пътувания”, обяснява Калин. “Сега дори ако сте гражданин на Бангладеш – обикновено много лош паспорт за безвизово пътуване – можете свободно да минете през летището и да се качите на полет, ако намерите такъв, и да напуснете Испания”.

Според Калин, пандемията няма да окаже дългосрочно въздействие върху паспортния индекс и нещата вероятно ще се върнат към повече или по-малко нормално.

Най-добрите паспорти през 2020 г. са:

1. Япония (191 дестинации)

2. Сингапур (190)

3. Южна Корея, Германия (189)

4. Италия, Финландия, Испания, Люксембург (188)

5. Дания, Австрия (187)

6. Швеция, Франция, Ирландия, Холандия, Португалия (186)

7. САЩ, Обединеното кралство, Белгия, Норвегия, Швейцария (185)

8. Чехия, Гърция, Малта, Нова Зеландия (184)

9. Канада, Австралия (183)

10. Унгария (182)

Други индекси

Списъкът на Henley & Partners е един от няколкото индекси, създадени от финансовите фирми за класиране на паспортите според достъпа, който предоставят на своите граждани.

Паспортният индекс на Arton Capital взема предвид паспортите на 193 държави членки на ООН и шест територии – Тайван, Макао, Хонконг, Косово, Палестинска територия и Ватикана. Териториите, приложени към други страни, са изключени.

Индексът за 2020 г. поставя ОАЕ на върха с „безвизов резултат“ 178, следвана от Германия, Финландия, Люксембург и Испания със 171.
economic.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!