Наемодателите на Острова все по-неохотно отдават имотите си на граждани на ЕС

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
637

Около 44% от хазяите в частния сектор по-скоро не биха отдали жилището на човек без британски паспорт
Снимка: Архив Ройтерс

Британската политика „Правото да отдавам“ (Right to Rent – държавна политика, при която наемодателите трябва да проверяват имиграционния статут на наемателите си, бел. ред.) създава враждебна атмосфера в частния наемен сектор в страната, тъй като все повече наемодатели отказват да обмислят отдаването на имота си на небритански граждани, включително на такива от Европейския съюз, съобщава propertywire.com.
Около 44% от хазяите в частния сектор по-скоро не биха отдали жилището на човек без британски паспорт при 42% преди година, сочи проучване на Асоциацията на жилищните наемодатели (RLA).

Проучването обаче показва още, че хазяите не са склонни да сключват договори с граждани от ЕС заради опасения около Brexit. Около 20% от наемодателите казват, че е по-малко вероятно да обмислят подобен ход спрямо 17% през 2017 г.

Изследването разкрива, че страхът нещата да се объркат означава, че 53% от наемодателите по-скоро не биха отдали жилището си на хора, чийто период на престой във Великобритания е ограничен, докато през 2017 г. този процент е 49%.

Схемата Right to Rent, която бе въведена през 2016 г., никога не е била особено популярна, именно защото изисква наемодателите да извършват имиграционни проверки, за да са сигурни, че няма да дадат имота си на някой, който няма право да живее във Великобритания.

Това означава, че наемодателите са отговорни за проверките на имиграционния статут на наемателите си и мога да бъдат преследвани, ако знаят или има „основателна причина да вярват“, че имотът, който отдават, е зает от някой, който няма право да наема жилище в страната.

RLA иска политиката да бъде премахната, твърдейки, че тя дискриминира срещу онези, които не могат лесно да докажат идентичността си, както и срещу родените в чужбина лица, чиито документи са непознати на наемодателите.

Асоциацията призовава още за спешни насоки от правителството, които да представят ясна информация на наемодателите за правото на европейските граждани да наемат имоти, особено в случай на Brexit без сделка.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Бойчо Попов
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!