Според проучаване 54% от британците искат оставане в ЕС

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
106

Ако има референдум сега, 46% ще гласуват за оставане, 39 на сто за напускане, а останалите не са решили
Снимка: Архив Ройтерс

Повечето британци желаят страната им да остане член са Европейския съюз, а тези, които са за напускане, са малцинство, сочат резултати от допитване, предаде Ройтерс.

Допитването на социологическата фирма YouGov сред 25 хил. души с право на глас, показва, че британците искат сами да вземат окончателното решение по въпроса, допълва БТА.

Според резултатите, ако референдум за членството на Великобритания в ЕС се извърши сега, 46% ще гласуват за оставане, 39 на сто за напускане, а останалите не са решили, смятат да не гласуват или отказват да отговорят. Когато хората, които още не са се определили, и тези, които отказват да отговорят, бъдат отстранени от извадката, се получава 54 срещу 46% в полза на оставането.
Тези резултати са в съответствие с други допитвания през последните месеци, които показват дълбоко разделен електорат, в който мнението леко се е изместило в полза на оставане в ЕС. През 2016 г. британците гласуваха 52:48 в полза на напускането.

Това допитване е поръчано от групата „Вот на народа“, която поде кампания за свикване на втори референдум, посочва Ройтерс.

На този фон броят на британците, които получават гражданство на друга държава от ЕС, се е увеличил значително в навечерието на планираното напускане на Обединеното кралство през март, сочи допитване, цитирано от DPA.

През последните три години се наблюдава осезаемо нарастване на заявленията от британци за получаване на паспорти в Германия, Ирландия, Испания и Португалия.

Много британци са загрижени за бъдещето си и възможността да пътуват и работят в континентална Европа, докато резултатът от преговорите на Великобритания с ЕС за условията на нейното излизане от общността остава несигурен.

По статията работи: Ралица Пейчева
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!