Над половината от работниците в Англия и Уелс са застрашени от бърнаут

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
350

Данни от проведена анкета сочат, че 55% от работниците в Англия и Уелс считат работата си за все по-натоварваща и изморителна. От Конгреса на синдикатите (TUC) във Великобритания твърдят, че се увеличава броят на хората, които нямат достатъчно лично време и са застрашени от бърнаут, защото изискванията към тях на работното място растат.

Според експертите причините за увеличения риск от претоварване са две: използването на модерни технологии за следене на персонала и невъзможността сами да избират как да прекарват времето си.

1/3 от анкетираните граждани работят извънредно

От анкетата, която включва над 2000 работници от Англия и Уелс, става ясно, че трима от пет се чувстват много уморени в края на работния ден. Резултатите сочат още, че 1/3 от анкетираните прекарват повече от регламентираното работно време в четене, изпращане и отговаряне на служебни имейли, отколкото година по-рано.
Причини за бърнаут сред работещите във Великобритания
В доклада на Синдикатите се изброяват няколко основни фактора, които допринасят за растящото натоварване на работниците и влошеното им психично здраве – използването на модерни технологии, твърде строгият контрол по изпълнението на неустойчиви цели, недостигът на служители, предизвикан от ниското заплащане и големия обем работа.

За причини се посочват още пропуските при колективното договаряне за условията на труд между работодатели и синдикати и честото нарушаване наредбите за продължителност на работния ден.

Секретарят на Конгреса TUC, обединяващ 48 синдиката в страната, Пол Новак пояснява: „Хората са на предела на възможностите си, а това не бива да се случва. Увеличава се броят работни часове, динамиката на работното място също. Работодателите имате все по-високи очаквания. Това е „рецептата“ за бърнаут във Великобритания. Не е изненадващо, че все повече граждани се чувстват изтощени в края на работния ден.“
През последното десетилетие нивата на стрес и бърнаут, причинени от работата, се покачват в световен мащаб и вече са рекордно високи, твърдят експерти от агенцията за анализи Gallup, която изготвя доклад за състоянието на световната работна сила в общо 116 страни.

Според д-р Ананта Дейв от Кралския колеж по психиатрия въпреки че психическото изтощение не се счита за психично нарушение, то може да има дългосрочни негативни последици върху психичното здраве на човека, ако не се лекува навреме. Тя отбелязва: „Хората, които чувстват, че са застрашени от бърнаут, би било добре да се срещнат със специалист от отдела по Здраве и безопасност. Ако това не е възможно, могат да се консултират и с личния си лекар.“ Експертът подчертава, че е задължение на работодателя да се грижи за своите служителите и да положи усилия за подобряване на психичното им здраве.

Жените – по-застрашени от бърнаут

Макар заплахата от бърнаут да грози и двата пола, жените са тези, които по-често споделят, че са много уморени след работа (67% – 56%) и че задълженията им се увеличават непрекъснато (58% – 53%).

В здравния и образователния сектори, където има недостиг на персонал и се упражнява твърде строг контрол над изпълнението на задачите, работят повече жени, което до известна степен обяснява защо психичното им здраве е по-лошо от това на мъжете. Не бива да се пренебрегва и фактът, че тяхното натоварване е много по-голямо и у дома.

Акушерките са изложени на силен стрес на работното място
Една от професиите, която най-често причинява бърнаут, е акушерската. Според доклад на Кралския колеж на акушерките липсата на служители е принудила сменния персонал да поема няколко последователни смени, без да може да се възползва от правото си на почивка между тях.

Статистиката сочи, че един от трима работници в страната работи извънредно, а 40% признават, че се налага да изпълняват повече задачи за същото работно време като преди.

От Конгреса на синдикатите във Великобритания настояват за спешни мерки за превенция на бърнаута. Новак казва още: „Трябва да намерим механизми, които да позволят на служителите да защитават правата си. Те трябва да могат да се откъсват от работата си, за да почиват, което означава да са добре запознати с използването на AI (изкуствен интелект) и друга техника за наблюдение. По този начин ще се предпазят от злоупотреби и наказания, свързани с възлагането на допълнителни отговорности.“

framar.bg

 

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!