Над 80% от британците не спазват правилата за карантина

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
443
epa08564266 Shoppers in Oxford Street, Central London, Britain, 24 July 2020. Face coverings or masks have become mandatory for shoppers in England as well as members of the public using supermarkets, transport hubs and banks. EPA/WILL OLIVER

Източник: EPA/БГНЕС
Над 80% от британците не спазват насоките за самоизолация, когато имат симптоми на коронавирус или са били в контакт с положителна проба, е установило проучване на Кралския колеж в Лондон, предаде “Ройтерс”.

Мнозинството също не могат да определят симптомите на Covid-19.

Изследването повдига важни въпроси около ефективността на програмата за тестване и проследяване в Англия.
Авторите на проучването са открили, че само 18,2% от британците, които са имали симптоми на коронавирус през последните седем дни, не са напускали дома си, откакто са се разболели, а само 11,9% са поискали тест за вируса. Също е установено, че само на 10,9% от хората им е наредено да се самоизолират за 14 дни като част от програмата за тестване и проследяване, след като са били в контакт със случай на коронавирус.

Миналата седмица правителството въведе глоби до 10 000 паунда при нарушаване на правилата за самоизолация и предложи 500 паунда финансова помощ за работниците с ниски заплати, които губят пари от карантината.

Изследователите отбелязват, че финансовата подкрепа за самоизолация може да ги насърчи да спазват правилата.
Правителството пусна приложение за проследяване на случаи на коронавирус в четвъртък след четири месеца отлагане.

Причините да не се спазват насоките за самоизолация варират от липса на информация до невъзможност да се установят симптомите на вируса.

Под половината от участниците са установили ключови симптоми като кашлица, температура и загуба на обоняние.

Проучването е проведено между 2 март и 5 август и в него са участвали 31 787 души.

Великобритания е с най-много починали от коронавирус в Европа – 41 902.
news.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!