В Англия започва масова профилактика с евтино лекарство, което пази от рак на гърдата

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
357

Досега анастрозол се е ползвал само при лечение, но проучване доказало, че намалява риска с 50%

/КРОСС/ Десетки хиляди жени в Англия ще получат лекарство, което помага за предотвратяване на рак на гърдата. Анастрозол (Anastrozole), или Arimidex, както е регистрирано в страните от ЕС, от години се използва за лечение на тежкото заболяване.

Проучване във Великобритания обаче е показало, че то може да намали честотата на рак на гърдата с почти 50% при жени след менопауза с умерен или висок риск от заболяването. Затова британското здравеопазване NHS реши да го използва и за профилактика. Така всяка жена, която се притеснява, че има по-висок от нормалния риск да развие рак на гърдата, може да се свърже със своя личен лекар и да поиска да ѝ бъде предписан анастрозол. За да се случи това обаче, тя трябва да бъде подложена на пълна оценка на риска от специалист, като се вземат предвид фактори като фамилна анамнеза и предишни заболявания.

Представители на благотворителни организации, работещи с болни от рак, определиха възможността за употребата на лекарството с цел предпазване като

Голяма стъпка напред за жени, чиито предшественици са страдали от онкологично заболяване.

Според тях около 289 хил. дами могат да отговорят на условията на NHS за профилактика с медикамента, което да доведе до предотвратяването на поне 2000 случая на рак на гърдата в Англия и да спести около 15 млн. паунда на британското здравеопазване.

Анастрозолът принадлежи към група лекарства, наречени ароматазни инхибитори, които намаляват количеството на хормона естроген, синтезиран в организма, като блокират действието на ензима ароматаза. Намаляването на производството на естроген е начин за подтискане на растежа на рака на гърдата, тъй като увеличаването на нейната тъкан се стимулира от естроген. Лекарството се използва в ЕС от години при болни, преминали през менопауза, но през 2017 г. британската лекарствена агенция разрешава да се прилага тестово и за профилактика. Доброволките минават 5-годишен курс от по една таблетка на ден.

“Вземането му беше лесно решение за мен, тъй като бях гледала как майка ми се бори с рака на гърдата. Сега мога да живея цял живот, без постоянно да се тревожа или да мисля какво би могло да стане, ако развия същото заболяване”, казва 61-годишната Лесли-Ан Уудхамс пред Би Би Си. Тя току-що е завършила своя 5-годишен курс с анастрозол.

Националният клиничен директор по въпросите на рака в NHS проф. Питър Джонсън коментира, че изследванията са показали освен по-ефективна защита срещу болестта и по-малко странични ефекти от тамоксифена, който също е разрешен за профилактика в Англия.

Друг голям плюс е, че е сравнително евтино лекарство, защото не е патентовано и може да се произвежда от няколко компании. Необходимото дневно хапче струва 4 пенса, или около 10 стотинки. Открити са обаче някои странични ефекти при приемането му като горещи вълни, чувство на слабост, обриви, гадене и главоболие.

Ракът на гърдата е сред най-често срещаните онкологични заболявания в Англия. Всяка година около 47 000 чуват такава диагноза. Осем от 10 от тях са на възраст над 50 години и са преживели менопауза.
cross.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!