„Набуко“ си намери финансиране

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
496

Проектът за изграждане на газопровода "Набуко" направи стъпка напред, след като  Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), института Ай Eф Си (IFC) на Световната банка и акционерите в проекта за изграждане на газопровода "Набуко" подписаха възлагателно писмо.

Това бележи началото на процеса на детайлно проучване на „Набуко“, задължителна стъпка за отпускане на финансов пакет от 4 млрд. евро за проекта, чиято стойност се оценява общо на 7,9 млрд. евро.
По този повод в Брюксел се състоя пресконференция, в която участваха изпълнителният директор на проекта „Набуко“ Райнхард Мичек и ръководни представители на подписалите документа финансови институции.
Наречен „газов мост между Азия и Европа“, този проект се смята за флагмански в посрещането на газовите нужди на Европейския съюз и за намаляване на газовата зависимост на ЕС от Русия.
Очакванията са от 483 млрд. кубически метра газ през 2009 г. тези нужди да достигнат 637 млрд. кубически метра през 2030 г.
Според плановете изграждането на „Набуко“, планиран за пренос на 31 млрд. кубически метра газ годишно, ще започне през 2012 г., а първоначалните количества газ, около 18 милиарда кубически метра, ще тръгнат през 2015 г.
За израждането на газопровода с дължина около 4000 километра ще са необходими 2 млн. тона стоманени тръби.
„С подписването на възлагателното писмо започваме преговорите с доставчиците на компоненти. Това ще е основната ни дейност през тази и следващата година“, заяви Райнхард Мичек.
На пресконференцията единодушно бе изразено мнението, че подписването на възлагателно писмо от страна на авторитетните финансови институции е силен израз на финансовата подкрепа за „Набуко“ в цялостното финансиране на проекта.  За това финансиране Европейската комисия вече отдели 200 млн. евро.
Акционерите в проекта „Набуко“ са Българският енергиен холдинг (БЕХ), турската компания „Боташ“, унгарската МОЛ, германската компания Ер Ве Е (RWE) и румънската „Трансгаз“. Всяка от тях държи по 16,67% от компанията „Газопровод Набуко Интернешънъл“ (Nabuko Gas Pipeline International).
Междувременно руският премиер Владимир
Путин обеща, че газопроводът „Южен поток“ ще бъде построен много бързо,
колкото и „Северен поток“. Ние вече започнахме строителството на газопровода по дъното на Балтийско море и през следващата година газът ще потече по тази тръба. Правим всичко бързо; също толкова бързо ще направим и „Южен поток“, заяви премиерът на Русия на среща с участници в международния дискусионен клуб „Валдай“.
Путин добави, че проектът „Набуко“ има малки шансове за успех, защото няма гарантирани обеми природен газ, които да минават по този тръбопровод.
По думите му Русия няма да доставя за „Набуко“, находищата в Иран още не са разработени, в Азербайджан обемите са малки, а още не са ясни възможностите на Туркменистан. Проблем за „Набуко“ е и спорът между Туркменистан и Азербайджан за разделянето на Каспийско море, каза още Владимир Путин.
Премиерът на Русия декларира, че властите на Руската федерация не драматизират загубите заради кризата и не се намесват в оперативното управление на „Газпром“. Той напомни, че държавата притежава само 51% от акциите на „Газпром“, като значителна част от дяловете са собственост на чуждестранни акционери.
Ройтерс посочва, че на същата среща с дискусионната група „Валдай“ Владимир Путин е заявил, че още не е взел решение дали ще се кандидатира в президентските избори през 2012 г. и че ще направи това, когато изборите наближат.
Той добавил, че двамата с настоящия президент Дмитрий Медведев още не са решили „кое ще бъде най-доброто за Русия“. Ройтерс припомня, че и Путин, и Медведев са заявявали, че един от тях ще се кандидатира, но че те ще се споразумеят предварително кой да го стори.

 

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!