На днешната дата, 15 август. Голяма Богородица

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
27

На днешната дата:

През 718 г. арабите свалят обсадата на Константинопол.
През 797 г. византийският император Константин VI е ослепен от регентката Ирина Атинянката.
През 1002 г. българската армия под командването на цар Самуил превзема Адрианопол (Одрин).
През 1248 г. започва строителството на Кьолнската катедрала,предназначена да съхранява мощите на Тримата влъхви.
През 1534 г. създаден е орденът “Общество на Исус” от Игнаций Лойола и няколко негови съмишленици в Париж.
През 1570 г. е открит възстановеният акведукт Аква Вирг в Рим.
През 1856 г. в Шумен е организирано първото театрално представление в България — „Михаил Мишкоед” от Сава Доброплодни.
През 1866 г. Лихтенщайн получава независимост.
През 1914 г. в действие е пуснат Панамският канал, който е открит официално 6 години по-късно.
През 1945 г. по време на Втората световна война японският император Хирохито обявява безусловната капитулация на Япония.
През 1947 г. Великобритания предоставя на Индия и Пакистан статут на независими държави.
През 1948 г. се състои церемонията по основаване на Република Корея.
През 1960 г. република Конго обявява своята независимост от Франция.
През 1969 г. в Бетъл, щата Ню Йорк, започва легендарният фестивал за музика и изкуства „Уудсток”, на който се събират 800 000 души.
През 1981 г. на връх Рожен започва национален събор-надпяване.
През 1990 г. президентът Михаил Горбачов възстановява съветското гражданство на писателя — дисидент Александър Солженицин.
През 2001 г. астрономи обявяват откритието на първата слънчева система, извън нашата. Тя е съставена от две планети, които обикалят около една звезда от съзвездието Голямата Мечка.
Празници и събития:

Успение Богородично или Голяма Богородица е един от най-големите християнски празници, честван еднакво от православни, католици и от други християнски деноминации. Този ден е посветен на смъртта на Божията майка или на успението й. Според преданието на този ден апостолите се събрали от местата, където проповядвали, за да се простят със Света Богородица и да погребат пречистото й тяло. Според Светото писание, това е денят, в който Божията майка, на 64-годишна възраст, напуска земния живот и отива при сина си. Три дни преди смъртта Архангел Гавраил й съобщава, че Бог е пожелал да я вземе при себе си в своето царство, за да царува вечно с него. Последното й желание е да види Светите апостоли заедно. По чуден начин те се пренасят пред вратите на дома й в Йерусалим. Три дни след това сам Исус Христос в небесна слава, обкръжен от ангелски ликове и светци, слиза от небесата за душата на Света Богородица. Погребват я в една пещера край Гетсимания и затварят входа с камък. Когато няколко дни по-късно го отварят, за да се поклони пред светицата закъснелият апостол Тома, намират само плащеницата й. На Голяма Богородица, след тържествена литургия в църквата, се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки. Вярващите търсят покровителството на Света Богородица. На този ден се правят родови срещи, свързани с жертвоприношение – курбан за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести. Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с орнамент, пиле каша, варено жито, царевица и тиква. Непременно се ядат диня и грозде. Стари поверия съветват в този ден да се избягва пипането на всичко, което е червено, за да не стават ялови младите булки. Вярва се, че Богородица помага на бездетни жени да се сдобият с рожба. Затова на празника Успение Богородично младите булки и невестите без деца носят дарове – домашно изработени кърпи, престилки, чорапи, цветя, и ги поставят под иконата на светицата.

Имен ден празнуват: Mария, Mариaнa, Mариянa, Mариo и Деспинa

Празник на градовете: Варна, Несебър, Стражица, и Ихтиман.

Празник на историческото селище Арбанаси.

Ден на селата Добри Дял и Виноградец.

Международен ден на бездомните животни.

Ден на медиците, загинали при изпълнение на служебния си дълг.

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!