Корбин ще иска вот на недоверие срещу Джонсън. Готов е да оглави временен кабинет

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
35

Снимка: Guliver / Getty images

 

Британската опозиционна Лейбъристка партия заяви снощи, че ще поиска вот на недоверие срещу правителството на консерватора Борис Джонсън веднага след като прецени, че може да го спечели, и ще се стреми към създаване на временно правителство начело със своя лидер Джереми Корбин, което да забави излизането от Европейския съюз, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Премиерът Джонсън обеща да извади Великобритания от ЕС до 31 октомври, със или без споразумение, което разчиства сцената за решаващо премерване на силите в парламента, където мнозинството депутати са против Брекзит без преходно споразумение.

В писмо до лидерите на политическите партии и до други висши политици, Корбин казва, че неговото “стриктно ограничено по време временно правителство” ще забави британското излизане от ЕС отвъд датата 31 октомври и ще свика парламентарни избори

Той посочи, че Лейбъристката партия ще води предизборната кампания с искане за втори референдум по условията на Брекзита, включително и с опция за оставане в ЕС, три години след като британците с малко мнозинство гласуваха за излизане.

“Сегашното правителство няма мандат за напускане без споразумение и референдумът от 2016 г. не даде мандат за Брекзит без споразумение”, изтъква Корбин в писмото си.

“Затова възнамерявам да внеса вот на недоверие при най-близката възможност, когато можем да бъдем уверени в успеха си”, добавя той.

Британските депутати се връщат от лятна почивка на 3 септември, събирайки се за решителна битка относно Брекзит, която ще реши бъдещето на страната.

Вчера Джонсън каза, че тези, които се опитват да спрат Брекзит, са се “заели с ужасна колаборация”, след като бившият финансов министър Филип Хамънд каза, че парламентът ще блокира напускане на ЕС без споразумение и че правителството трябва да уважи това решение.

Ако правителството на Джонсън загуби вота на недоверие, депутатите ще имат 14 дни да се опитат да съставят ново правителство. Ако не успеят, ще бъдат свикани парламентарни избори, които могат да се състоят след предвидената дата за напускане на ЕС – 31 октомври, посочва Ройтерс.

“Корбин иска да анулира референдума и да води дебат за Брекзит години наред, писа Джонсън в Туитър. Аз съм поел ангажимент да водя нашата страна напред и да я изведа от ЕС до 31 октомври”, подчерта премиерът.

Джо Суинсън – новата лидерка на проевропейската Либералнодемократическа партия, която има 13 депутати в 650-местния парламент, нарече предложението на Корбин безсмислено. “Корбин не е човекът, който е в състояние да събере дори временно мнозинство в Камарата на общините за тази цел, отбеляза тя. Очаквам, че в неговата собствена партия има хора, наред с необходимия брой консерватори от “задните скамейки” (в парламента), които няма да пожелаят да го подкрепят.”

Суинсън смята да изложи днес свое собствено предложение за сътрудничество с другите партии, за да бъде блокиран Брекзит без споразумение, посочва Ройтерс.
manager.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!