На албанците да бъде забранено да търсят убежище във Великобритания, иска зам.-министър

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
612

На албанците трябва да бъде забранено да търсят убежище в Обединеното кралство, каза зам.-министърът по имиграцията, цитиран от Sky News.

Робърт Джерик подчерта, че такива лица трябва да бъдат “изключени от правото да искат убежище”, тъй като идват от “доказано безопасна” страна.

Настоящите нива на миграция в Обединеното кралство са “неустойчиви”, допълни той.
Изказването му дойде, след като Министерството на вътрешните работи отказа да коментира информация в Sunday Times, според която се работи върху законодателство, което може да забрани на търсещите убежище, които влизат по незаконни пътища, да се установят в Обединеното кралство.

Съобщава се, че вътрешният министър Суела Брейверман призовава премиера Риши Сунак да подкрепи плановете за задържане на всеки нелегален мигрант при пристигането му.

Правителството е подложено на силен натиск от консервативните депутати да се заеме с проблема с трафикантите на хора, използващи малки лодки за превоз на мигранти през Ламанша.

Албанците представляват над една трета от 33 хил. мигранти, пристигали през Ламанша през първите девет месеца на тази година, и Джерик каза, че сега те са “приоритет номер едно”.

Миналата седмица Сунак проведе първите си разговори с албанския премиер Еди Рама, в които те се споразумяха да затворят “вратички”, предотвратяващи бързото връщане на неодобрени търсещи убежище.

Рама изтъкна, че Обединеното кралство трябва да спре да обвинява албанците за кризата с мигрантите и да използва албанските имигранти, за да извинява политически провали.
Дженрик обаче изтъкна пред GB News: “Албания е доказано безопасна страна. Много е трудно да се види как един албанец би могъл успешно да поиска убежище тук, в Обединеното кралство.”

“Имаме споразумение за връщане, което беше подписано преди година, и хиляда албанци вече се върнаха”, допълни той.

Дженрик предупреди, че нелегалната миграция вероятно ще бъде проблем за “много години напред”.

Чуждестранните студенти

“Не можем да имаме милион души, влизащи в страната за една година, и нетна миграция от половин милион – това просто не е устойчиво”, каза още той.

Една област, “узряла за реформа”, според него са правилата за студентските визи и броя на близките, които чуждестранните студенти могат да доведат в страната, докато учат.

“Това, за което се тревожа, е, че има хора, които идват в университетите тук като заобиколен начин да доведат семействата си в Обединеното кралство и да останат тук за продължителен период от време”, каза той. И допълни: “Много значителен брой хора използват това като път към живот в Обединеното кралство. Това е голям двигател на нетната миграция.”
dnevnik.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!